• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Biyomedikal Teknopark 80 bin kişiye istihdam sağlayacak

Biyomedikal Teknopark 80 bin kişiye istihdam sağlayacak
Türkiye’nin ilk biyomedikal teknoparkı Çatalca’da kuruluyor. İshak Alaton’un kurduğu ve yerli-yabancı pek çok firmanın faaliyet göstereceği teknoparkın yaklaşık 80 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

İshak Alaton kişisel yatırımı olarak sağlık sektöründe sessiz sedasız büyüyor. Stent üreten şirketi Alvimedica şimdi Türkiye’nin ilk biyomedikal teknoparkını yapıyor: Çatalca Sağlık Teknoparkı... Sonbaharda temeli atılacak ve bir yıl içinde tamamlanması düşünülen teknoparkta 20 bin kişi çalışacak. Teknoparkın dolaylı olarak sağlayacağı istihdamın ise 80 bin kişiye ulaşması bekleniyor. Şimdiden 4 yabancı dev tıp şirketi teknoparkta yer almak için ön anlaşma imzaladı. Teknopark için, Amerika’da bilimsel alanda en fazla buluşu olan bir üniversite ile işbirliğine gidildi. Harvard başta olmak üzere yurtdışında önemli birimlerin başında bulunan Türk akademisyenlerin Türkiye’ye dönmesi için görüşmeler yürütülüyor. Teknoparkta hem Ar-Ge çalışmaları yapılacak hem de üretim. Bakanlar Kurulu kararının ardından start alacak yatırımla ilgili sorularımı Alaton ve Bozkurt yanıtladı.

Stentte marka oldu

İshak Bey nereden çıktı sağlık sektörü, Alarko köprüler, yollar inşa ederken?..


İnsan güzel bir varlık. İnsan hayatının ömrünün uzatılması her zaman ilgi alanımda olmuştur. Benim bu duygumu uyandıran, sağlık işlerindeki ortağım doktor Cem Bozkurt oldu. 15 yıldan bu yana tanışıyoruz. 20 yıl önce Güneydoğu’da bir sitrik asit fabrikası kuracaktık birlikte. Adıyaman’da. Şirketi de kurduk. Ortaklığı da tescil ettirdik. Fakat başarısız olduk. O zamanlar, ordunun borusu ötüyordu. Bizi oraya sokmadılar. Ordu bizim orada iş yapmamızı istemedi. Açık bir şekilde bunu söylediler.

Neden?

Ordu orada sadece savaşıyor. Savaşan bir ortamda bir yatırım, endüstri falan görmek istemediler herhalde. ‘Baş belası’ dediler. ‘Siz buradan toz olun’ dediler. Biz de toz olduk. O iş kaldı. Ama Cem ile ortaklığımız teori de devam etti. Cem bir gün stent ve katater projesini getirdi. Stent, balon yapan bir atölyeyi almayı önerdi.

Aldık, 20 milyon dolar yatırım yaptık. Alvimedica, 6 yılda 150 milyon dolarlık bir yatırım haline geldi. Bugün damarı tıkanmış hastaların çaresi haline geldik. Dünyada sayılı dört şirket varsa onlardan birisi biziz.

720 dönüme kurulacak

Çatalca Teknopark nasıl bir yatırım olacak?


Biyomedikal teknolojiler alanında çalışan şirket, yatırımcı ve akademisyenleri bir araya getirecek, geniş katılımlı bir biyomedikal teknopark olacak. Çatalca Sağlık Teknoparkı, İstanbul Çatalca’da 720 dönümlük bir arazi üzerinde kurulacak. Türkiye’nin ilk biyomedikal teknoparkı olacak.

Yatırımı kim yapacak?

Girişimsel kardiyoloji alanında kendi geliştirdiği kateter ve stentlerle Türkiye’nin ilk ve tek üretici firması konumunda olan Alvimedica şirketimiz.

Alvimedica bir Alarko Holding şirketi mi?

Hayır, değil. 5 yıl önce şahsi girişimimle kurulan bağımsız bir şirket Alvimedica. Ben, kızım Leyla Alaton, oğlum Vedat Alaton ve doktor Cem Bozkurt’un ortaklığı var.

80-bin-kisiye-istihdam-saglayacak-dev-yatirim-3342615.jpeg

Hem ar-ge hem üretim

Üretim de olacak mı?


Cem Bozkurt: İkisi de olacak. İlaç Ar-Ge’si yapan bir şirketin aynı zamanda üretim tesisi de o parkın içinde olacak.

Biyomedikal yatırımınız fiyatları düşürecek mi?

Biyomedikal teknolojisi fiyatları düşürmeye başladı. Bakın, dünyada şu anda en ucuz stent, balon, katater Türkiye’de. Biz üretiyoruz. İlaçsız stentimizin adedi 192 TL. İlaçlı stentimiz ise 1.018 TL. ABD’den gelen stentin fiyatı ise 3 bin dolar. Aynı işlevi görüyor. Bizim doktorumuzda da, hastamızda da yabancı ürün takıntısı var. ABD’den geleni tercih ediyor. Üretimimizin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Güney Amerika, Çin, Hindistan, Rusya, İran her yere gönderiyoruz. Nasıl kıyafette yabancı marka takıntısı varsa, sağlık ürünlerinde de aynısı var.
Bakın bugün en büyük kavgamız ne? Kanserli hastaların ilaçlarını yabancı şirketler getirmiyor. İnsanlar sokaklarda karaborsadan kanser ilaçlarını arıyorlar.
O fabrikalar Türkiye’de olsa, Türkiye’de üretilse bu yaşanır mı? Mümkün değil.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6841 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim