• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Bitkisel ilaçlara Karekod uygulaması geliyor

Bitkisel ilaçlara Karekod uygulaması geliyor
Kadir Güven, piyasaya gıda takviyesi olarak sürülen ürünlerin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izninin alınmasının artık çok düşük bir ihtimal olduğunu, Sağlık Bakanlığı ile birlikte ‘Karekod’ uygulamasının başlatıldığını söyledi.

Son zamanlarda her yerde özellikle de internet ortamında sürekli karşılaştığımız, bitkisel ilaçlar  ve gıda takviyesi adı altında piyasaya sürülen ürünlerin ‘Karekod’ uygulamasıyla  yeni bir boyut kazanacak.

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, piyasada sayısı çok fazla olan bitkisel ürün üreticilerinin bakanlıktan onay almasının kolay olmayacağını söyledi. Güven, “Prospektüsünde bitkisel ürün veya gıda takviyesi ibaresi bulunan ürünler draje, sıvı, bitki-yaprak karışımından hazırlanmış gıda takviyeleridir. Bunlar her türlü çay olarak, farklı içecek şeklinde, draje şeklinde tüketilebiliyor. Bunların araştırmasını biz yapmıyoruz; eczacılık fakültelerin yapmış olduğu araştırma sonuçları bize getiriliyor. Dünya literatüründe yapılmış birtakım araştırma sonuçlarına göre de yapılabiliyor; örneğin ekinezya bitkisi ile ilgili tüm dünyada birçok araştırma yapılmış olup, bu bitkinin gribi, nezleyi, bazı enfeksiyon hastalıklarına iyi geldiğine dair bulgular vardır. İlgili kişi bu tür bilgileri dosyaya ekleyip bize sunuyor ve üretimi ile ilgili izin istiyor” dedi. 

İnsanların zayıflama hayaliyle tükettikleri ve ölümlerin yaşandığı ‘altın çilek’ ile ilgili konuşan Güven, “İnsanın ekmeğe, glutene karşı bir duyarlılığı varsa bu, insanda alerji yapar. Belli bir noktadan sonra et tüketildiği zaman bu durum gut hastalığına yol açar. Altın Çilek’ teki olay da budur, belirli bir miktarda tüketilmesi öngörülmüştür. Bu, bir kapsüle yoğun miktarda konulan bitkinin fazla miktarda tüketilmesi sonucu vücudun bağışıklık sistemini bozulmasına yol açmıştır. Çok büyük bir miktarın bir kapsül içine sığdırılması ve bunun sık aralıklarla kullanılması bağışıklık sistemini alt üst eden bir durumdur” şeklinde konuştu.

Güven, “ Bakanlığın izni olmadan farklı yollardan piyasaya sürülmüş ürünler de var; biz bu ürünleri alan, gören, bununla ilgili bir duyumu olan kişiler ALO 174’ ü arayarak bizimle irtibata geçmeliler. Kare kod uygulaması başlatıldı, bu uygulama ile birlikte işin ciddiyeti daha farklı boyutlara geliyor. Bakanlığın bununla ilgili periyodik denetimleri var; rutin olarak denetimler yapılıyor. Eğer bir markete girdiğinizde orada gıda takviyesi adı altında satılan bir ürün varsa onları da denetliyoruz. İlaç haricindeki, gıda takviyesi olarak nitelendirilen ürünlerin tamamının iznini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veriyor” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3739 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim