• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Bitkisel çayları dikkatli tüketin

Bitkisel çayları dikkatli tüketin
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın: - "Her tıbbi bitkinin çayı yapılamaz. Suda çözülebilen ve az etkili bitkilerle çay hazırlanmalı. Bu çaylar, doğru bitkilerle doğru yöntemlerle hazırlanırsa sağlık açısından faydalıdır"

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Nuray Yalçın, her tıbbi bitkinin çayının yapılamayacağını, suda çözülebilen ve az etkili bitkilerle çay hazırlanması gerektiğini söyledi.

Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsimiyle birlikte bitkisel çayların yeniden gündeme geldiğini belirtti.

Bitkisel çay içildiği zaman mevcut hastalıkların iyileşeceği yönünde yaygın inanışın var olduğunu vurgulayan Yalçın, "Bu kesinlikle doğru değildir. Bitkisel çayların, içildiği anda mevcut hastalığı düzeltecek özelliği yoktur. Belli bir süre kullanıldığı takdirde iyi yönde etkileri görülebilir" dedi.

Yalçın, bitkisel çayların içinde birçok bitki türü olabildiğini belirterek, "Bu bitkilerin içerisinde birtakım kimsayal maddeler var. Bu çaylar, kimyasal maddeler üzerinden etki gösterecektir. Bunun anlamı şudur; sizin o anki hastalık durumunuzu tedavi etmekte yardımcı olabilirler ama aynı zamanda içtiğiniz bir ilaçla ya da yediğiniz gıdalarla etkileşim gösterebilir. O yüzden olumsuz etkileri de olabilir. Biz o nedenle bu tür çayların içerisinde en fazla 3 ya da 5 bitkinin yer almasını öneriyoruz" diye konuştu.

Çocuklar, hamileler ve emziren annelerin bu çayları kullanmasını çoğunlukla istenmediklerine dikkati çeken Yalçın, "Yine 'Bu çaylar sağlıklıdır' diyerek çok tüketmek de doğru değil. Bu tüm tıbbi çaylar için geçerli. Faydası kadar fazla tüketildiğinde bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Dikkatli tüketmekte fayda var. Genelde soğuk algınlığı veya mide problemleri, gaz problemleri ve iştah açmak gibi bazı hastalıkların tedavisinde yardımcı çaylar tüketilebilir" ifadesini kullandı.

Yalçın, evde hazırlanan bitki çaylarında mutlaka doğru ürünlerin kullanılması gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her tıbbi bitkinin çayı yapılamaz. Suda çözülebilen ve az etkili bitkilerle çay hazırlanmalı. Bu çaylar, doğru bitkilerle doğru yöntemlerle hazırlanırsa sağlık açısından faydalıdır. Çok ciddi etkili bitkilerle çay hazırlayamazsınız. Bitkiler, etkililer, çok etkililer, orta etkililer ve zayıf etkililer diye ayrılmakta. Bitki çayları, zayıf etkililerden hazırlanır. Nadiren orta etkililerden içerisine konulmaktadır ama çok kuvvetli bitkileri kesinlikle çay hazırlarken kullanmamak gerekir. Zayıf ve orta etkililer dışındaki bitkilerden uzak durulmalı."

Piyasadaki paket bitkisel çaylarda güvenilir markaların tercih edilmesini isteyen Yalçın, şunları kaydetti:

"Piyasada birçok marka var. Bunlara karşı çok dikkat edilmesi gerekiyor. Paketlerde ilgili kurumların onayı aranmalı. Paketlerin üzerinde yazan bitkilerin gerçek olup olmadığı kontrol edilmeli. Eğer paketlerdeki bitkiler gerçekse ve doğru hazırlanırsa bu çaylar da sağlık için faydalıdır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3789 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim