• BIST 9915.76
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 11 °C

Biruni Üniversitesinden pankreas kanserinde erken teşhisin önemine ilişkin değerlendirme

Biruni Üniversitesinden pankreas kanserinde erken teşhisin önemine ilişkin değerlendirme
Biruni Üniversitesi Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil: - "Pankreasın vücuttaki derin konumu nedeniyle, pankreas kanseri genellikle geç evrelerde teşhis edilebiliyor"

Biruni Üniversitesi Hastanesinden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, pankreas kanserinin beş yıllık sağ kalım oranının yüzde 13 civarında olduğunu ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, pankreas kanserinin erken teşhisi büyük önem taşıyor ve bacaklarla ilgili sağlık sorunlarının ciddiye alınması, erken teşhis açısından özellikle ileri yaşlarda bu tür problemlerin gözden kaçırılmaması gerekiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Özdil, Derin Ven Trombozu (DVT) gibi bacaklardaki kan pıhtılaşmalarının, pankreas kanserinin habercisi olabileceğini kaydetti.

Özdil, "Bacaklardaki ağrı, şişlik, kızarıklık ve sıcaklık artışı gibi belirtiler, pankreas kanserinin işaretlerinden olabilir. Pankreasın vücuttaki derin konumu nedeniyle, pankreas kanseri genellikle geç evrelerde teşhis edilebiliyor. Kan pıhtılarının pankreas kanserinin belirtisi olabilir ancak, her kan pıhtısının kanser anlamına gelmez. Bacaklarınızda küçük sorunlar tekrarlayıcı karakterde ise kanser açısından da araştırılması gerekebilir." ifadelerini kullandı.

Pankreas kanserinin, genellikle sinsi bir şekilde ilerlediği için erken evrelerde belirgin semptomlar vermediğine değinen Özdil, pankreas kanserinin beş yıllık sağ kalım oranının sadece yüzde 13 civarında olduğunu ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını aktardı.

Özdil, pankreasın vücuttaki konumu nedeniyle çoğu vakada ileri evrelerde fark edildiğini ve bu aşamalarda hastaların karın ağrısı ve sarılık gibi semptomlar gösterdiğini aktararak, "Bu, karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri. Çoğu hasta, tarama yapılmadan önce sindirim sorunları ve asidik reflü gibi şikayetlerle geliyor." açıklamasında bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 694 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim