• BIST 10085.5
  • Altın 2985.161
  • Dolar 35.3135
  • Euro 36.7986
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 9 °C

Biruni Üniversitesinden mevsimsel depresyonun sağlık üzerine etkilerine ilişkin değerlendirme

Biruni Üniversitesinden mevsimsel depresyonun sağlık üzerine etkilerine ilişkin değerlendirme
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Uzm. Klinik Psikolog Aybige Üstüner, mevsimsel depresyonun (SAD) uyku düzeni ve ruh halini bozduğunu, kadınlar üzerinde daha etkili olduğunu belirtti.

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Uzm. Klinik Psikolog Aybige Üstüner: "Soğuk hava ve azalan gün ışığı, dışarı çıkma ve fiziksel aktivite yapma isteğini azaltabilir. Enerji kaybı ve yorgunluk hali çok sık görülür ve keyif alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı yaşanabilir"

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, ani hava değişimleri nedeniyle ortaya çıkan mevsimsel depresyon, insan psikolojisi ve duygu durumunu olumsuz yönde etkiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uzm. Klinik Psikolog Aybige Üstüner, kış aylarında gün ışığının azalması ve havanın soğumasıyla, bazı insanların ruh halinde dalgalanmalar yaşandığına değindi.

Güneş ışığındaki azalmanın, beyindeki melatonin ve serotonin seviyelerini etkilediğini, bu hormonların uyku düzenini ve ruh halini bozduğunu vurgulayan Üstüner, mevsimsel depresyonun kadınları, erkeklere göre daha çok etkilediğine işaret etti.

Mevsimsel depresyonun sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini kaydeden Üstüner, "Soğuk hava ve azalan gün ışığı, dışarı çıkma ve fiziksel aktivite yapma isteğini azaltabilir. Enerji kaybı ve yorgunluk hali çok sık görülür ve keyif alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı yaşanabilir. Odaklanma sorunları baş gösterir." değerlendirmesinde bulundu.

Üstüner, mevsimsel depresyonun etkinlerinden korumak için günlük olarak dışarı çıkılması, düzenli egzersiz yapılması, dengeli ve besleyici bir diyet uygulanması, yeterli ve kaliteli uyku alınması, sosyal etkileşimlerde bulunulması, hobilere daha fazla zaman ayırılması ve endorfin hormonu salınımının artırılması önerilerinde bulundu.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 804 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim