• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 13 °C

Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı

Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
Biruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, bacak şişmesinin vücuttaki sıvı birikmesinin bir belirtisi olduğunu ve ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirtti.

Biruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı: "Ödem sadece kalp yetmezliğinden kaynaklanmaz, birçok farklı hastalık ödemin nedenleri arasında yer alabilir"

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Okay Abacı, bacak şişmesinin (ödem) ağrı, kızarıklık, ısınma, nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıktığını aktararak, ciddi sağlık sorunlarının oluşmaması için erken müdahalenin çok önemli olduğuna işaret etti.

Şişlik tüm gün geçmiyor ve birden fazla bölgeye yayılıyorsa kalp, böbrek veya damarlara baktırılması gerektiğine dikkati çeken Abacı, vücuttaki kanın düzgün bir şekilde dolaşamaması ve kalbin vücuda yeterli kan pompalayamaması sonucunda kalp yetmezliğine yol açtığı bilgisini paylaştı.

Abacı, kalbin pompalama işlevi bozulduğunda, vücutta sıvı birikimi (ödem), nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtiler görüldüğünü kaydederek, "Kalp yetmezliği genellikle yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalp kapak hastalıkları ve aşırı alkol tüketimi gibi etkenlerle gelişir. Ödem sadece kalp yetmezliğinden kaynaklanmaz, birçok farklı hastalık ödemin nedenleri arasında yer alabilir." ifadelerini kullandı.

Kalp yetmezliği dışında böbrek ve karaciğer hastalıkları, damar tıkanıklıkları, enfeksiyonlar ve bazı ilaçların yan etkilerinin de ödem yapabileceğini vurgulayan Abacı, "Ancak kalp yetmezliği, ödemin en yaygın nedenlerinden." açıklamasını yaptı.

Abacı, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemi ile hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılabildiğini anlatarak, "Semptomlar kontrol altına alınıp yaşam kalitesi artırılabilir. Ancak, kalp yetmezliği genellikle kronik bir durumdur ve tedavi genellikle semptomları yönetmeye yöneliktir. Bunun yanı sıra bazı vakalarda kalp nakli veya ileri tedavi yöntemleri gerekebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kalp yetmezliğinde tedavi amacının kalbin yükünü azaltarak vücuttaki sıvı birikimini engellemek olduğunu belirten Abacı, sıvı atıcı ilaçlar kullanılması, yaşam tarzında değişiklilere gidilmesi, sıvı alımının kısıtlanması, tuz tüketiminin azaltılması ve düzenli egzersiz yapılması önerilerinde bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 770 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim