• BIST 9970.95
  • Altın 3045.02
  • Dolar 35.427
  • Euro 36.3574
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

‘Bir röntgen çekilecek’ deyip geçmeyin

‘Bir röntgen çekilecek’ deyip geçmeyin
Çocuklarda ortodontik tedavide başvurulan röntgen, tiroid kanserine yol açabiliyor. 18 yaş altında MR veya ultrasonun tercih edilmesi gerekiyor.

İngiltere’de yapılan geniş tabanlı karşılaştırmalı bir araştırmaya göre düşük dozda radyasyon yaymasına rağmen sık sık diş röntgeni çektirmek tiroid kanserini tetikliyor. Özellikle çocuklarda ortodontik (diş ve çene düzeltme) tedavinin takibinde kullanılan ve neredeyse her ay diş röntgeni çektirmeyi gerektiren uzmanlar uyarıyor: 18 yaş altı hastalarda MR veya ultrason tercih edilmeli. Çocuğunun gereksiz yere ikinci kez radyasyon almaması için röntgen tetkiklerini kaybedilmemeli.

TAHLİLLERİNİZİ KAYBETMEYİN
Ulusal Radyoloji Kongresi’nde konşan TRD Bilimsel Kurul Başkanı ve Pediatrik Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Mithat Haliloğlu, “MR ve ultrasonda radyasyona maruz kalınmaz. Tomografide doz ayarıyla bu zararın bir miktar önüne geçilebilir. Röntgende, doz ayarlama şansınız yok. Yani her hasta standart dozda radyasyona maruz kalıyor. Bu konuda hastaların dikkat etmesi gereken nokta; tahlil ve testlerini kaybetmemeleri. Çünkü çoğu zaman işlemi gereksiz yere yeniden yaptırmak zorunda kalıyoruz ve bu da riski arıtırıyor” dedi. Haliloğlu, röntgen çekilen bölgenin de önemli olduğuna değinerek, “Kız çocuklarında pelvik bölgeyi ışınlarken yumurtalıklar az da olsa radyasyon alıyor. Çocuklarda bütün organlar henüz gelişme aşamasında olduğu için her türlü kanser tehlikesi altında kalıyorlar. Bu türden maruziyetlerin etkisi daha sonraki yıllarda ortaya çıkıyor” diye konuştu.

BEBEĞİN ALDIĞI  DOZ MİKTARI YETİŞKİNLE AYNI
• Prof. Dr. Mithat Haliloğlu, Avrupa’da çok kesitli tomografi cihazlarının kullanımının zorunlu hale geldiğini açıklayarak, “Eski jenersayon cihazlar ülkemize satıldı. Cihazın çocuk hastanın kilosuna göre ayarlanıp en az radyasyon vererek tetkiki tamamlaması gerek. Eski tip cihazlarda bu ayar yok! Yani 2 aylık bebek de erişkin dozu alıyor. Korkunç yüksek oranda radyasyon bu. Akciğer tomografisi yapılsa, yeni cihazlarda 150-200 akciğer grafisi kadar radyasyon almış olan hasta; doz ayarlaması olmadığında bin 500 katına maruz kalıyor” dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4446 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim