• BIST 9950.24
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 14 °C

Bir elinde neşter, bir elinde çekiç ve keski

Bir elinde neşter, bir elinde çekiç ve keski
Ameliyatlardan arta kalan zamanlarında mermerleri dantel dantel işleyen göz doktoru İhsan Özuysal'ın yeşil camii'ne yaptığı fıskiye göz kamaştırıyor.

Bursa'da, şimdiye kadar binlerce insanı sağlığına kavuşturan Göz Mütehassısı Operatör Doktor İhsan Özuysal, ameliyatlardan arta kalan zamanlarında ise ağır mermer kütlelerini adeta dantel gibi işleyerek göz kamaştıran eserler ortaya çıkarıyor.

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nde göz doktorluğu yapan Op. Dr. İhsan Özuysal, eserlerine bir yenisini daha ekledi. 2011 yılında Yeşil Camii'nin fıskiyelerinin çalındığını öğrenen Özuysal, heyecanla işlemeye başladığı mermerleri 11 yıl sonra sabırla bitirmeyi başardı. Yaklaşık 5 ay çalınan fıskiyenin fotoğrafını bulmaya çalışan Özuysal, Bursa Şehir Kütüphanesi'nde otuzlu yıllardan kalma fotoğrafla işe başladığını söyledi. Damarsız mermere elindeki fotoğraftaki şekli vermeye başlayan Özuysal, çalınan fıskiyenin aynısını yapmayı başardı.

Özuysal, Mermer işlemeyi bütün kural ve yöntemleriyle bilen tecrübeli sanatçılar hariç, böylesine nazik bir işçiliği insan ancak aşkla yapabilir. Yoksa böyle bir şeye cesaret bile edemez. Ortada Yeşil Camii gibi muhteşem bir eser var. 600 yaşındaki camiye her önüne gelenin yaptığı iş konamaz. Bursa'nın eski mermercilerinden Tahir Namlı, bu fıskiye için özel olarak bana Marmara Adasından mermer getirtti. Çalınan fıskiyenin fotoğrafını 5 ay aradım. Sonunda kütüphanede buldum. Aynısını yapmaya koyuldum. Resim ve fotoğraflarla ilgilendiğim için, klasik mermer işleyen, bunun eğitimini almış kişilerden daha farklı bir yol izlediğimi düşünüyorum dedi.

250 SAAT GÖZÜNÜ FISKİYEDEN AYIRMADI
Böyle bir eserin bir benzerinin Topkapı Saray'ında olduğunu ifade eden Özuysal, Yaptığım fıskiyeyi nisanda yapılan restorasyon açılışına yetişmeyi hedefliyordum, ama haziran ayında ancak bitirebildim. Sanıyorum 200-250 saat uğraştım. İki parça ve tek parça olduğunu düşünerek ona göre çalışma planı çıkardım. Sık sık camiye geliyordum. İki parça olunca daha rahat çalıştım. Öteki türlü taşı kaldırmak ve çevirmek çok zor olacaktı. Bunu yapabilecek ekipmanım da yoktu. Bunun için herhangi bir maddi karşılık almadım. Yeşil Camii'nin dışındaki şadırvan için de çiçek motifli yek pare mermerden bir fıskiye yaptım. Bütün masrafları cebimden karşıladım. Yeşil Camii'nde bir eserimin olması benim için şereftir diye konuştu.

yesil-cami-fiskiye.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4364 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim