• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Bingöl Üniversitesi öğretim üyesi propolisten boğaz ve burun spreyi üretti

Bingöl Üniversitesi öğretim üyesi propolisten boğaz ve burun spreyi üretti
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan İnci hazırladığı proje ile propolisten boğaz ve burun spreyi üretti.

- Projenin koordinatörü Doç. Dr. Hakan İnci: - "Daha önce sadece 500 gram propolisi işleyebiliyorduk. Şimdi ise 25 kilogram propolisi işleyebileceğiz. 1 milyon lira değerindeki makinelerle seri üretim yapabileceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına da patent başvurusunda bulunduk"

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı "Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi propolisi farklı alanlarda değerlendirmek için çalışma başlattı.

Bu kapsamda Doç. Dr. İnci "İleri Teknoloji Kullanarak Propolisi Suda Çözme ve Ürün Geliştirme" projesini hazırladı.

Proje doğrultusunda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresinden (KOSGEB) alınan destekle laboratuvar ortamında bir yıl süren çalışmanın ardından boğaz ve burun spreyi geliştirildi.

Geliştirilen ürünün "takviye edici gıda" kategorisinde üretimi için Tarım Orman Bakanlığına, çalışma izni için de Sağlık Bakanlığı Bilimsel Araştırma Platformu'na yapılan başvuru olumlu sonuçlandı.

Başvuruların onaylanması ile Tarım ve Orman Bakanlığınca sağlanan hibe destek kapsamında Bingöl'e gönderilecek cihazlarla bir girişimci tarafından Organize Sanayi Bölgesindeki laboratuvarda seri üretime geçilecek.

Spreyin patenti için de Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapıldı.

- " 25 kilogram propolisi işleyebileceğiz"

Projenin koordinatörü Doç. Dr. Hakan İnci, AA muhabirine, propolisin arıların kendilerini ve kovanlarını dış etkenlere karşı korumak için oluşturduğu bir madde olduğunu belirterek, bu kapsamda propolisin biyoaktif özelliklerini belirlemek için çalışma yaptıklarını söyledi.

"Propolisin içerisinde antibakteriyel, antifungal, antikanser, antiviral etki ve yaraları iyileştirme özelliği gibi birçok etki bulunuyor. Bu etkilere sahip propolisten boğaz ve burun spreyi hazırladık. Çünkü virüs vücuda buralardan giriyor." ifadelerini kullanan İnci, ekip arkadaşlarıyla bu konuda hazırladıkları makaleye ilişkin uluslararası bir kongrede video konferans yöntemiyle sunum yaptıklarını aktardı.

İnci, "Sunumda bu yaptığımız çalışmalar ve propolisin yararlı düzeyi ile ilgili bilgileri, doneleri paylaştık." dedi.

"Daha önce sadece 500 gram propolisi işleyebiliyorduk. Şimdi ise 25 kilogram propolisi işleyebileceğiz. 1 milyon lira değerindeki makinelerle seri üretim yapabileceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına da patent başvurusunda bulunduk." diyen İnci, çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten de ekiplerinin önemli çalışmaya imza attığını dile getirerek, projeye verdiği desteklerden dolayı Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak'a teşekkür etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3145 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim