• BIST 9733.17
  • Altın 3037.356
  • Dolar 35.482
  • Euro 36.2861
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 14 °C

Bilgisayar Oyunlarını Yasaklamayın

Bilgisayar Oyunlarını Yasaklamayın
Yapılan bir araştırmaya göre, şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının çocukların psikolojilerini olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı...

Yapılan bir araştırmaya göre, şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının çocukların psikolojilerini olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı.

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakülltesi İlköğretim Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Osman Samancı'nın, "Evinde bilgisayar olan öğrenci ve velilerin bilgisayar oyunlarına yaklaşımı" üzerinde dört ilköğretim okulunda 132 öğrenci ve veli üzerinde yaptığı araştırmaya göre, çocukların bilgisayar oyunlarıyla birilerini öldürmesinin ve bir yerleri bombalayarak kendisini kahraman gibi görmesinin tehlikeli bir durum olduğunu bildirdi.

Çocuğun yakın çevresinin bilgisayar oyunu seçme ve oynamada önemli bir faktör olduğunu belirten Samancı, "Çocukların ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkileyen şiddet içerikli oyunlar bilgisayar satış merkezlerinden ve yakın arkadaş gruplarından kolayca elde edilebiliyor. Bu konuda ailelere ve toplumun her kesimine önemli görev ve sorumluluklar düşüyor" dedi.

Bilgisayar oyunları ile çocukların bedensel gelişimleri arasında ilişki bulunduğuna dikkati çeken Samancı, "Açık havada oynama yerine boş zamanlarının tamamına yakınını evde bilgisayar başında birilerini öldürerek geçiren çocuklar toplumdan kopuk şekilde yaşıyor. Bu da geleceğin yetişkin bireylerini oluşturacak olan çocuklarımızın ruhsal, bedensel ve sosyal yönden dengeli ve uyumlu olmalarını engelliyor. Bu nedenle bilgi teknolojilerinin bir ürünü olan bilgisayar ve bilgisayar oyunlarının çocukları bu açılardan olumsuz yönde etkilememesi için aileler oyunlara karşı çıkmadan denetim yapmalıdır" dedi.

Bilgisayar oyunlarının, öğrencilerin, bilgisayarla ilgili bilgi ve beceri kazanmasını sağladığına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Samancı, "Öğrenciler, bilgisayar oyunlarını güzel zaman geçirme, zevk ve eğlence aracı olarak görüyorlar. Ancak gerek zamanlarının büyük bir kısmını bilgisayar oyunlarına ayırmaları gerekte şiddet içerikli oyunlar onların sosyal, fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor" dedi.

Bilgisayar oyunlarının olumsuz yönlerinden öğrencilerin korunması için, okul ve ailede sınırlayıcı ve yasaklayıcı tedbirler almanın sorunu çözmeyeceğini kaydeden Samancı, "Anne- babalaların ve çocukların bilgisayar oyunlarını algılanma farklılıkları, ailede çatışma yaşanmasına yol açabilir" diye konuştu.

Ailelerin bilgisayar oyunlarina," Çocuklarının ruh sağlıklarını, ders başarılarını, bedensel gelişimlerini, sosyal gelişimlerini ve göz sağlıklarını " bozduğuna inandıkları için karşı çıktıklarının vurgulayan Samancı, "Veliler bilgisayar oyunlarının bir çoğunun şiddet içerikli olduğunu ve bu oyunların çocukların ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirtiyorlar. Bu da onları endişelendiriyor" dedi.

Çocukların şiddet içerikli oyunlar oynamamaları için okulda, evde ve çevrede gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Samancı, "En etkili yöntem bu konuda çocukların bilinçlendirilmesidir. Aksi takdirde ailelerin bilgisayar kullanımına getirecekleri sınırlamalar olumlu sonuç vermez" diye konuştu.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2724 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim