Şikayetleriniz genellikle gece saatlerinde veya uyku sırasında mı ortaya çıkıyor? Ellerinizi sallama veya sarkıtma ihtiyacı mı hissediyorsunuz? Öyleyse mutlaka bir uzmana görünüp rahatsızlığınızın Karpal Tünel Sendromu olup olmadığını araştırın. Nöroloji uzmanı Dr. Hamit Toprak Karpal Tünel Sendromu hakkında en önemli soruları cevaplandırıyor!
Karpal Tünel Sendromu nedir?
Karpal Tünel Sendromu (KTS) teknolojinin hızla ilerlediği ve vazgeçilmez hale geldiği günümüzde özellikle bilgisayar kullanıcılarda karşımıza sıkça çıkan ve gün geçtikçe artan, ellerde ağrı ve uyuşma ile karakterize, en sık görülen tuzak sinir hastalığıdır.
KTS ellerimiz ve özellikle parmaklarımızın hareketini ve büyük bir bölümünün duyusunu sağlayan Median sinirin, koldan avuca seyri sırasında bilek hizasında, bileğin iç yüzünü enine saran ligamentin altında oluşan, Karpal olarak adlandırdığımız tünel şeklinde dar bir geçitte sıkışması sonucu ortaya çıkar.
Karpal Tünel Sendromu belirtileri nelerdir?
Belirtiler genelde çok yavaş gelişir ve çoğunlukla avuç içi, baş, işaret ve orta parmakta yanma, karıncalanma veya uyuşma şeklinde başlar. Birçok KTS hastası parmaklarında şişkinlik hissini ifade eder ancak gözle görülür bir şişlik görülmemektedir. Semptomlar genellikle gece saatlerinde ve özellikle uyku sırasında ellerinin birinde veya her ikisinde başlar, hastalık ilerledikçe şikayetleri gündüz saatlerine de yayılır. Kişi ellerini sallama ve sarkıtma ihtiyacı duyar. İleri aşamalarda bilek ağrısı ile birlikte yumruk yapma, ufak eşyaları tutabilme veya ince işleri yapma zorlukları yaşar. Bazı hastalar soğuk- sıcak ayırımını yapamaz hale gelir. Kronik ve tedavi edilmeyen vakalarda başparmağın avuç içi, dip kaslarında erime görülür.
Karpal Tünel Sendromu neden ortaya çıkar?
Karpal Tünel Sendromu çoğu zaman tünelin anatomik darlığından dolayı ortaya çıkar. Bilekte burkulmalar veya kırıklar gibi travmatik nedenler, şeker hastalığı, hipofiz bezinin aşırı çalışması, hipotiroidi, romatoid artrit, bilek eklemlerinde mekanik problemler, aşırı bilgisayar veya titreşmeli alet kullanımı, uzun süreli el işi ve uğraşları, hamilelik veya menopoz dönemlerinde rastlanan vücutta aşırı sıvı birikimi ve kilo alımı, karpal tünelin içinde kist veya tümör, Karpal tünel sendromunun oluşumunda rastlanan diğer sebeplerdir.
Toplumda görülme oranı %1 - 2 olup, çalışanlarda %3-4’e kadar yükselir. KTS yaş ile doğru orantılıdır, yaş ilerledikçe yakalanma oranı artmaktadır. En sık 40 - 60 yaşlar arası görülmektedir. Kadınlar erkeklere göre yaklaşık üç kat daha risk altında olup, bunun sebebi olarak kadınlarda karpal tünelin daha dar olması, östrojen içeren doğum kontrol hapları kullanımı, menopoz ve hamilelik dönemleri gösterilmektedir. Aktif olarak kullanılan el daha çok ve erken etkilenir. Şeker hastalığı veya başka metabolik hastalıklarda sinirlerin yapısı direkt etkilendiğinden bu durumda olan kişiler daha çok risk altındadırlar.
Karpal Tünel Sendromu nasıl teşhis edilir?
Erken teşhis ve tedavi kalıcı hasarın önlenmesinde önemli rol oynar. Detaylı bir nörolojik ve fizik muayene ile eller, kollar, omuzlar veya boyunda KTS’yi taklit edebilecek başka hastalıklar ekarte edildikten ve olası bir KTS’ye karar verildikten sonra EMG testi ile tanı kesinleştirilir. EMG’de el ve bilek üzerinde yerleştirilen elektrotlar ile sinir iletimleri ölçülerek kesin tanı ile birlikte hastalığın seviyesi belirlenir, tedavi protokolü planlanır. Hafif ve orta derece sıkışmalarda ilaç tedavisi ile birlikte önleyici ve koruyucu tedavi tercih edilirken, ağır vakalarda cerrahi müdahale kararı alınır. Rutin laboratuar testleri ve röntgen, metabolik hastalıklar, artrit veya bilekte kemik, eklem veya yumuşak doku zedelenmesi teşhisi için yapılabilir. Diğer görünteleme teknikleri (MR, Ultrason) genelde KTS teşhisinde yarar sağlamaz.
Karpal Tünel Sendromu nasıl tedavi edilir?
Tedaviye doktor kontrolünde ve erken başlanmalı. Öncelikle diyabet veya artrit gibi altta yatan nedenler varsa tedavi edilmelidir. Fiziksel aktiviteler şikayetleri artırdığı için hafif vakalarda etkilenen el en az 2 hafta süre ile dinlendirilmeli, gerekirse el - bilek atelleri kullanılmalıdır. Non-steroid anti-inflamatuar ağrı kesiciler ile ağrılar azaltılabilir. Kortizon ağızdan alınarak veya bileğe enjekte edilerek şişmeyi azaltıp şikayetler hafifletebilir. B6 ve diüretik tedavisi ile bazı hastalarda iyi sonuçlar alınmıştır. Fizyoterapist gözetiminde yapılan germe ve çekme egzersizleri ve ayrıca ultrason tedavisi yararlı olabilir. Tamamlayıcı tıp yöntemlerinin etkisi kesin değildir. 6 aydan fazla süren ve başka herhangi bir tedaviye yanıt vermeyen durumlarda cerrahi müdahaleye başvurmak gerekir. Lokal anestezi ile bilek etrafını saran bağ dokusu gevşetilerek karpal tünel genişletilir ve bu şekilde Median sinir üzerindeki baskı azaltılır. Operasyon açık veya endoskopik olmak üzere iki şekilde uygulanabilir. Operasyon sonrası özellikle ağrı gibi şikayetler kısa sürede düzelse de tam iyileşme aylar sürebilir.
Nasıl önlem alınabilir?
Son olarak üzerinde özenle durmamız gereken nokta, hastalığı başlamadan önlemek, hastalık başladıysa iyileşme dönemini kısaltmak veya nüksetmesini engellemektir. Kilo vermek, tuzsuz veya az tuzlu yemek tüketmek, periyodik ve düzenli el ve bilek egzersizleri yapmak, gün içinde sıkça verilen bilek istirahatı ve el sarkıtma molaları vermek, uygun şartlar ve aletlerle çalışmak, bilek bölgesine buz uygulaması yapmak bu önlemlerden birkaçıdır.
Bilgisayar kullanıcılarını tehdit eden hastalık!
Şikayetleriniz genellikle gece saatlerinde veya uyku sırasında mı ortaya çıkıyor? Ellerinizi sallama veya sarkıtma ihtiyacı mı hissediyorsunuz?..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4463 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Meah Nöroloji Kliniği’ne Yeni Uzman DoktoruMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Nöroloji Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi gören Dr. Melik Gürsoy, ihtisas süresini başarıyla tamamlayarak Nöroloji...
İzmir Şehir Hastanesi, Sma Tedavisinde Uygulama Merkezi Olduİzmir Şehir Hastanesi, SMA tedavisinde kullanılan Nusinersen isimli ilacın uygulama merkezi olarak onaylandı.
Nöroloji Uzmanı Dr. Tuncer, Sanko Üniversitesi Hastanesi’ndeNöroloji Uzmanı Dr. İbrahim Anıl Tuncer, SANKO Üniversitesi Hastanesi'nde hasta kabulüne başladı.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim