• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Bilgisayar kullananlar dikkat!

Bilgisayar kullananlar dikkat!
Üstelik kadınlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülen bir hastalıkla karşı karşıya kalınabilir! "Sinirin yakınındaki yapıların basısı nedeni ile ve sinir basıları sonucu oluşan hastalıklar sinir sıkışıklıklarıdır''...

Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülagü Kaptan, sinir sıkışıklığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaptan, "Sinirin yakınındaki yapıların basısı nedeni ile ve sinir basıları sonucu oluşan hastalıklar sinir sıkışıklıklarıdır'' dedi.

SIK RASTLANAN TUZAK NÖROPATİLER
Kaptan, ''Sinirin yakınındaki tekrarlayan travmalar en sık nedenlerdendir. Basıya uğrayan sinir etrafındaki hassasiyet ve ağrı çokça görülmektedir. Bel ve boyun fıtığı ile karışabilme potansiyelleri nedeni ile dikkat etmek gerekmektedir. Geceleri artması ve istirahatte de devamı sıktır. Diabet, hipotiroid (endokrin bozukluklar) ve romatoid artrit ile sık görülebilmektedir. En sık rastlanılan tuzak nöropatilerdir '' diye belirtti.

DİABETE DİKKAT!
En sık görülen tuzak nöropatisinin Karpal Tunel Sendromu olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Hülagü Kaptan 'El bileğindeki sinir sıkışıklığıdır. 35-60 yaşlarında ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Kadınlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülmektedir. Hangi el daha çok kullanılıyorsa o elde daha sıktır. Çoğunlukla iki el birlikte tutulur. Tüneldeki daralmalar bu sıkışıklığa neden olur.

Nedenleri arasında değişik faktörlerin birlikte rolü vardır. El bileğinin sık kullanımı (bilgisayar klavyesi ya da daktilo yazmak gibi, titreşim yayan el aletlerini kullananlar gibi), yapısal olarak kanalın darlığı, bilekteki çıkık ve kırık, bu bölgedeki sinir ve kemik tümörleri, şişmanlık, devamlı travmalar, gebelik, çay ve kahve tüketiminin fazlalığı, laktasyon (emzirme), menapoz, diabet, hipotiroidi, büyüme hormonunun yükselmesi, vitamin eksikliği ve romatoid artrit gibi hastalıklar . Antikoagülan(kabaca kan sulandırıcı) ve Oral kontraseptifler (doğum kontroller) haplarının kullanılmasıda nedenler arasındadır. Böbrek yetmezliği nedeni ile dialize giren hastalarda fistülün olduğu el bileğide bu sendrom için daha riskli bir hal almış olur. Karpal Tünel Sendromu, diabetik hastalarda normal populasyona göre üç kat görülmekedir. Bu nedenle diabete özellikle dikkat etmek gerekmektedir.'' Diye uyarıda bulundu.

KIŞIN ARTABİLİYOR
Kaptan sinir sıkışıklığında ağrı ve uyuşma en sık rastlanan yakınmalardır dedi. Kaptan 'Hasta özellikle sabahları olan ellerindeki hareket kısıtlılığı, uyuşma ve şişlik hissiden yakınmaktadır. Bu yakınmalar hastalığın ilk dönemlerinde gün içinde azalır. Uykudan ağrı ya da uyuşmuş el ile uyanmak ve ellerinin sallanması ile ağrının ya da uyuşukluğun hafiflemesi tipiktir. İlerlemiş olgularda deride kuruluk ve solukluk; el bileği ve başparmak etrafında kuvvetsizlik ve kas erimesine rastlanabilir. Yakınmalar mevsimsel özellik gösterebilir yazın azalıp, kışın artabilmektedir.''şeklinde belirtti.

Tedavinin amacı ve süresi hakkında da konuşan Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülagü Kaptan,''Muayene ve EMG (Elektromyografi) ilk yapılması gerekenlerdir. EMG?nin tanı değeri oldukça yüksektir. EMG bu bölgede sinir iletim hızlarının yavaşladığı görülmekedir. Kan tahlillerinden, özellikle kan şekeri ve tiroid hormonu ayırıcı tanıda bize yardımcı olmaktadır. Böylelikle diabet ve hipotiroidi tanıları ekarte edilmiş olur. Tedavide amaç hastayı en kısa zamanda günlük yaşantısına döndürmek olmalıdır. Hafif olgularda istirahat, kabaca ağrı kesiciler ve El bileği spliti (bileği sabit tutmaya yarayan sargı) kullanılmaktadır. Tedavinin amacı; ağrısını dindirmek ve varsa kas gücü kaybını önlemekten geçmektedir. Çoğunlukla ilaç olarak ağrı kesici olarak kullanıldığı için; bu tedavi edici değil geçici bir çözümdür. Ancak son yıllarda nöropatik ağrı değerlendirilmesi sonucunda, kullanılan Gabapentin çok olumlu geri dönüşler almaktayız.'' Şeklinde konuştu.

Kaptan 'Bu tedavi şekilleri ile yanıt alınmayan hastalarda cerrahi seçenek değerlendirilmelidir. 1- 1.5 cm lik bir kesi ve lokal anestesi ile cerrahi girişim gerçekleştirilmektedir. Bası ortadan kaldırılmaktadır. Sonuçlar oldukça olumludur.''

Halil DURSUN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5892 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim