CHP, 'Tam Gün' yasasının bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yasanın iptali halinde Tam Gün uygulamasıyla kaldırılan 'bıçak parası' ve 'hoca farkı' gibi uygulamalar geri gelebilir.
CHP, 'Tam Gün' yasasının bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin sessiz sedasız Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Türk Tabipler Birliği'nin CHP aracılığı ile Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü 11 maddenin iptal görüşmelerinin büyük bölümünü, hekimlerin sınırlanan serbest çalışma hakları ve alacakları ücretler gibi özlük hakları oluşturuyor. Yasanın iptali halinde Tam Gün uygulamasıyla kaldırılan 'bıçak parası' ve 'hoca farkı' gibi uygulamaların geri geleceği belirtiliyor. Üniversitelerdeki 7 bin civarında uzman doktordan bin 200'ünün muayenehanesi bulunuyor. İptalin CHP grup başkan vekilleri tarafından sessizce Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi "diğer doktorların tepkisini çekmeme girişimi" olarak değerlendiriliyor.
'Tam Gün' yasasıyla devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorlara "ya hastanede, ya da muayenehanede çalış" deniliyor. Uygulama önümüzdeki temmuz ayında devlet hastanelerinde, 2011 Ocak ayında da üniversite hastanelerinde yürürlüğe girecek. CHP, tam bu noktada Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyu gerçekleştirdi. Tam Gün yasasının 3. maddesindeki değişiklikte öğretim elemanlarının istisnalar hariç tam gün üniversitede çalışması öngörülüyor. Muayenehane ya da özel hastanede çalışması yasaklanıyor. CHP, bu maddenin iptalini istiyor. Bu madde iptal olursa öğretim üyeleri hem hoca farkı almaya hem de muayenehanede hasta kabul etmeye devam edecek. 4. maddede ise öğretim üyelerinin mesai saatleri içinde hasta bakmalarını ve eğitim vermelerini engelleyecek görevlerden kaçınmaları, bunun mesaiyi aksatmayacak şekilde yapılması isteniyor. CHP bunun da iptalini istiyor. Bir diğer yasa olan 5. maddede de, 'öğretim üyelerine yapılacak ek ödeme oranlarının Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü ve YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesi' öngörülüyordu. CHP bunun da iptalini isteyip, maddi konuda getirilecek sınırlamanın kaldırılmasını talep ediyor.
Türk Tabipler Birliği: CHP'ye destek olduk, kararı onlar verdi
İptal davasının ilk taslağını CHP'ye ileten Türk Tabipler Birliği ise son kararı CHP'nin verdiğini belirtiyor. İlk taslakta devlet hastanelerindeki hekimler için de düzenleme yapıldığını açıklayan TTB, şu görüşleri dile getirdi: "TTB, anamuhalefet partisinin yasaya karşı iptal davası açması ve açılacak olan davanın bütün anayasaya aykırılık nedenlerini kapsaması için taleplerini iletmiş, görüşlerini aktarmıştır. CHP tarafından, dava açılıp açılmaması ve kapsamının, bütünüyle parti tüzel kişiliğinin tutum ve tercihleri kapsamında yürütülmesi olağandır."