• BIST 9652
  • Altın 2968.938
  • Dolar 34.6884
  • Euro 36.6766
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 13 °C

Bıçak parası alan doktorun cezasında indirim

Bıçak parası alan doktorun cezasında indirim
Aylin Sırıklı Dal - Yargıtay, bıçak parası alan doktorun suçunu, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis öngören "cebri irtikap" değil, hasta yakınından zorla para almadığı gerekçesiyle yalnızca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören görevi kötüye...

Yargıtay, bıçak parası alan doktorun suçunu, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis öngören "cebri irtikap" değil, hasta yakınından zorla para almadığı gerekçesiyle yalnızca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören görevi kötüye kullanma suçu kapsamında saydı.

Eşi lenf bezi kanseri olan bir kişi, eşini tedavi için Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdü. Hastanede Hematoloji Uzmanı T.F. tarafından yapılan muayenenin ardından hastanın tedavi sürecine başlandı. Hasta kadının eşi, belirli aralıklarla süren tedavi sırasında doktora para vermediği için oyalandıkları, bekletildikleri ve eşinin tedavisinin geciktirildiği kanaatine vararak doktora dört kez para verdi, daha sonra bu durumdan rahatsız olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na doktor hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yürütülen soruşturma sonucu doktor, önceden seri numaraları alınan paralarla yakalandı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan doktor T.F, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK), "Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine yarar sağlanması için bir kimseyi zorlayan kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verileceği"ne ilişkin hükmü uyarınca hapis cezasına çarptırıldı. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, yerel mahkemenin "cebri irtikap" suçundan verdiği mahkumiyet kararını bozdu.

Dairenin kararında, lenf bezi kanseri tespit edilen kişinin çok acil müdahaleye gereksinim duyduğuna ilişkin dosyada iddiaya da kanıt bulunmadığı belirtildi. Kararda, mağdurun başka bir doktor veya sağlık kuruluşuna başvurma ve karşılaştığı olumsuzlukları gidermek için şikayet olanağı varken, yasal olmadığını bildiği halde 4 ay süreyle sanığa çıkar sağlayarak, eşinin tedavisini sürdürdüğünün anlaşıldığı ifade edildi. Bu haliyle olayda "icbar" boyutuna ulaşmış bir zorlamadan söz edilemeyeceği vurgulanan kararda, bu nedenle "irtikap suçunun cebir unsurunun yasa, öğreti ve uygulamanın kabul ettiği anlamda oluşmadığı sonucuna varıldığı" kaydedildi.

Sanık doktorun eyleminin, mecbur olduğu işi yapmak için menfaat sağlama fiilini içeren TCK'nın görevi kötüye kullanma suçunu oluşturacağı gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek hüküm kurulmasının bozma nedeni sayıldığı belirtildi. TCK'nın görevi kötüye kullanma başlıklı 257. maddesinin birinci fıkrasında, "Görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisinin, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması" öngörülüyor.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2966 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim