• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde "Down Sendromlu Bireylerin Eğitim ve İstihdamı" etkinliği

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde "Down Sendromlu Bireylerin Eğitim ve İstihdamı" etkinliği
Bezmialem Vakıf Üniversitesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında "18 Yaş ve Üzeri Down Sendromlu Bireylerin Eğitim ve İstihdamı" etkinliği düzenledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram: "Diyorlar ya ellerimde tutamadığımı gönlümle tuttum. Ve hiçbir zaman bırakmadım. 10 milyon engellimiz ailesiyle beraber 40 milyon. Onlara da umut olsun diye umuda yolculuk, 'Buğday Tanesi' filmimizi çektik"

"Bizim hiç kimseden geri, eksik kalan yaramız yok. O yüzden bu film, bu amaçların da kısa sürede hızlı ve etkin bir şekilde bu işlerin gerçekleşmesine de vesile olacak"

Üniversitenin Abdülhamid Han Oditoryumu Erich Frank Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, hayatı ve mücadelesi "Buğday Tanesi" adlı filme konu olan AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram konuk oldu.

Bayram, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Diyorlar ya ellerimde tutamadığımı gönlümle tuttum. Ve hiçbir zaman bırakmadım. 10 milyon engellimiz ailesiyle beraber 40 milyon. Onlara da umut olsun diye umuda yolculuk 'Buğday Tanesi' filmimizi çektik. Aziz milletimize hediye ettik." dedi.

Filmin galasının yapıldığını hatırlatan Bayram, bu filmi herkesin izlemesini istediğini dile getirdi.

Bayram, herkesin kendinden bir parçayı bu filmde göreceğini belirterek, "Birinci misyonumuz umuda yolculuk, asıl olan da budur. Bir kişiyi hayata bağlarsak ki gelen mesajlarda bakıyorum ki daha ilk günden yüzlerce binlerce kişi bağlanıyor, bu film amacına ulaşmış olur. Cumhuriyetimizin inşallah 2023 yılını bitirip ikinci bir yüzyılın yoluna doğru yolculuğa çıkıyoruz." diye konuştu.

Engellilere yönelik yapılan hizmetlere değinen Bayram, şöyle konuştu:

"Engelli, hakim olamıyordu, hakimliğin önünü açtık. Bütün resmi konuşmalarda genel, siyaset, televizyonda hangi alanda olursa bunu gündeme getirdik. 'Engelli vali istiyoruz', 'engelli büyükelçi istiyoruz', 'engelli bakan istiyoruz', ve 'Engelliler Bakanlığı istiyoruz' dedik. Bizim hiç kimseden geri, eksik kalan yaramız yok. O yüzden bu film, bu amaçların da kısa sürede hızlı ve etkin bir şekilde bu işlerin gerçekleşmesine de vesile olacak. İzleyip göreceğiz inşallah. Mottomuzu söylüyorum, Buğday Tanesi bir tanesi milyonların sesi milyonların hikayesi."

Bayram, engelli istihdamında ülkede çok yol katedildiğine işaret ederek, 2002'den önce 5 bin civarında engelli memuru varken bugün bu rakamın 60 bini geçtiğini söyledi.

380 binin üzerinde de kamuda çalışan engelli işçi olduğunu aktaran Bayram, şöyle devam etti:

"Bugün şükürler olsun Türkiye vekiliyiz, İstanbul vekiliyiz. Milletimize hizmet ediyoruz. Yani neticede millete hizmet eden bir kardeşiniz olduk. O yüzden bizim engellilerimize 'çalışamaz, edemez, yapamaz' demeyelim. Buradaki kriter de şudur; Engellilerle ilgili işin şifresi neyi yapabiliyorsa onu söylemek lazım. 'Sen yapamazsın' dememek lazım."

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin de BM tarafından 1992'de kabul edilen Dünya Engelliler Günü'nün farkındalık oluşturmak için önemli bir gün olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütünün yaşlılık faktörünü de dikkate alarak dünyada yaklaşık 1 milyar engellinin bulunduğunu ifade ettiğini anlatan Bilgin, "Ülkemizde bu sayının 9 milyon civarında olduğu bilinmektedir. Yani ortalama tüm toplumları düşünecek olursak yaşlılık faktörü de buna eklendiğinde yüzde 10-15 civarında engelli bireyin olduğu söylenebilir." dedi.

Bilgin, engellilik konusuna duyarlı olmanın ve çözüm üretmenin toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğu olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Özel gereksinimi olan bu grupların hayatını kolaylaştırmak ve yaşam standartlarını yükseltmek için pek çok düzenleme gereklidir. Hem devlet hem kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar nezdinde duyarlılık oluşturulmalı ve projeler geliştirilmelidir. Bu çerçevede üniversitemiz ve Yeditepe Üniversitesinin birlikte yürüteceği '18 yaş ve üstü Down sendromlu bireylerin eğitim ve istihdamıyla ilgili' proje yürürlüğe girecektir. Bu projenin yürütücüsü olan başta Sağlık Meslek Yüksekokulu Sekreterimiz Sayın Neslihan Çelikkol ve katkısı bulunan tüm kardeşlerimi tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum."

Açılış konuşmalarının ardından "Buğday Tanesi" filminin fragmanı gösterildi.

Etkinlikte, down sendromlu çocuklardan oluşan Down Federasyonu Elazığ Şubesi Halk Oyunları gösterisi sunuldu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1292 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim