Doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunan kafeini çay, kahve ve koladan fark etmeden alıyoruz.
Sabah kahvaltısına çayla başlıyoruz, gün ortasında bir fincan kahveyle zindelik bulmaya çalışıyoruz. Kafein dikkati arttıran, ruh halimizi iyi yönde etkileyen ve geçici süreli de olsa zihinsel ve fiziksel performansı arttırabilen özellikler taşıyan hafif bir merkezi sinir sistemi uyarıcısı. Tabi dozunda olursa.
İçende bağımlılık yapmıyor
Sadece doğru dozajlarda tüketildiğinde vücut için yararlı olan kafein, azdan orta dereceye (300 mg/3 bardak) kadar alındığında moral verir, sinirleri yatıştırır, fiziksel performansı, konsantrasyon ve motivasyonu artırır. Bu olumlu etkiler öğle sonrası hissedilen halsizlik durumunda, soğuk algınlığında, genel yorgunlukta ve dikkat gerektiren işlerin yapılması sırasında et-
kileri daha da belirginleşir. Çünkü, beyin-de iyi hissetmemizi sağlayan, uyku ve uykusuzluğu beyinde düzenleyen bölgeler kafeinden etkilenir. Bağımlılık yaratan diğer maddelerin aksine kafein beynin bağımlılık ve ödül ile ilgili sistemini uyarmaz, dolayısıyla da bağımlılık yapmaz.
Günde 3 fincanla sınırlandırın
Günde 3 fincan kadar kahveyle alınan kafein zihinsel işlevleri, algıda seçiciliği ve reaksiyon süresini kısaltır. Yüksek dozlar kafeinin ise (tek seferde 400-800mg veya 4-8 bardak) olumlu etkileri tam tersine dönüşür, gerginlik, sinirlilik hali, yorgunluk, uykusuzluk ve taşikardiye sebep olur. Dolayısıyla yüksek doz alımından kaçınılmalı. Gün içerisinde sıvı alımına özen göstermemiz vücut aktivitelerimizin düzene girmesi ayrıca yorgun ve rahatsız hissetmeden sürdürmemize yardımcı olur. Özetlemek gerekirse, son yapılan araştırmalar ışığında kahve normal dozda alındığı zaman sağlıklı bireylerde ruh halini, sağlığı iyileştirir. Amerika Besin Standartları Kurumunun önerilerinde hamile bireylerin dahi kahve içebildiği belirtilmiştir.
Selahattin DÖNMEZ
[email protected]