• BIST 9739.72
  • Altın 3054.775
  • Dolar 35.4541
  • Euro 36.5593
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Beynin yakıtı kafein

Beynin yakıtı kafein
Doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunan kafeini çay, kahve ve koladan fark etmeden alıyoruz.

Doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunan kafeini çay, kahve ve koladan fark etmeden alıyoruz.

Sabah kahvaltısına çayla başlıyoruz, gün ortasında bir fincan kahveyle zindelik bulmaya çalışıyoruz. Kafein dikkati arttıran, ruh halimizi iyi yönde etkileyen ve geçici süreli de olsa zihinsel ve fiziksel performansı arttırabilen özellikler taşıyan hafif bir merkezi sinir sistemi uyarıcısı. Tabi dozunda olursa.

İçende bağımlılık yapmıyor

Sadece doğru dozajlarda tüketildiğinde vücut için yararlı olan kafein, azdan orta dereceye (300 mg/3 bardak) kadar alındığında moral verir, sinirleri yatıştırır, fiziksel performansı, konsantrasyon ve motivasyonu artırır. Bu olumlu etkiler öğle sonrası hissedilen halsizlik durumunda, soğuk algınlığında, genel yorgunlukta ve dikkat gerektiren işlerin yapılması sırasında et-

kileri daha da belirginleşir. Çünkü, beyin-de iyi hissetmemizi sağlayan, uyku ve uykusuzluğu beyinde düzenleyen bölgeler kafeinden etkilenir. Bağımlılık yaratan diğer maddelerin aksine kafein beynin bağımlılık ve ödül ile ilgili sistemini uyarmaz, dolayısıyla da bağımlılık yapmaz.

Günde 3 fincanla sınırlandırın

Günde 3 fincan kadar kahveyle alınan kafein zihinsel işlevleri, algıda seçiciliği ve reaksiyon süresini kısaltır. Yüksek dozlar kafeinin ise (tek seferde 400-800mg veya 4-8 bardak) olumlu etkileri tam tersine dönüşür, gerginlik, sinirlilik hali, yorgunluk, uykusuzluk ve taşikardiye sebep olur. Dolayısıyla yüksek doz alımından kaçınılmalı. Gün içerisinde sıvı alımına özen göstermemiz vücut aktivitelerimizin düzene girmesi ayrıca yorgun ve rahatsız hissetmeden sürdürmemize yardımcı olur. Özetlemek gerekirse, son yapılan araştırmalar ışığında kahve normal dozda alındığı zaman sağlıklı bireylerde ruh halini, sağlığı iyileştirir. Amerika Besin Standartları Kurumunun önerilerinde hamile bireylerin dahi kahve içebildiği belirtilmiştir.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6207 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim