• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 13 °C

Beyin dalgalarını yönlendirmek ve kullanmak

Beyin dalgalarını yönlendirmek ve kullanmak
İnsan beyninden yayılan elektrik sinyalleri çeşitli aygıtlarla ölçülebilmektedir. İlk olarak hayvanlar üzerinde denenerek saptanan bu elektrik sinyalleri farklı frekanslarda yayılırlar.

İnsan beyninden yayılan elektrik sinyalleri çeşitli aygıtlarla ölçülebilmektedir. İlk olarak hayvanlar üzerinde denenerek saptanan bu elektrik sinyalleri farklı frekanslarda yayılırlar.

Elektroansefalogram adı verilen bir aygıtla ölçülen beyin dalgalarından şimdiye kadar 5’i tespit edilmiştir. Bunlar alfa, beta, teta, delta ve gama olarak adlandırılmışlardır. Bu dalgalar bir voltun milyonda biri kadar düşük bir voltaja sahiptirler ve kendi aralarında frekans sayılarına göre sınıflandırılırlar. Alfa dalgalarının saniyede 7,5-14 kez salındığı gözlemlenmiştir, bu dalgalar çoğunlukla insanların kendilerini rahat ve huzurlu hissettikleri zaman dilimlerinde ortaya çıkmaktadırlar. Beta dalgaları ise alfa dalgalarının aksine genel olarak saniyede 14- 40 kez salınırlar ve çoğunlukla stres anında ortaya çıkarlar. Teta dalgaları uykuya geçerken veya uykunun ilk evrelerinde görülür ve saniyede 4-7,5 kez titreşen dalgalara sahiptir. Delta dalgaları ise uykunun derin evresinde görülen ve saniyede 0,5- 4 kez dalgalanan en yavaş frekansa sahip dalga türü olarak değerlendirilmektedir.

Son olarak gama dalgaları saniyede 40 kez titreşen bir frekansa sahiptir, kavrama ve bilgi işleme gibi süreçlerinde ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Beyin dalgaları hakkında bilgi sahibi olmak onları etkili bir şekilde yönlendirmeyi ve kullanmayı sağlayabilir. Öncelikle alfa ile başlayalım, alfa yapılan araştırmalara göre yaratıcılığın gelişmesinde büyük rol oynayan bir dalga türüdür bu nedenle alfa dalgalarını kullanarak insanlar sahip oldukları yaratıcılıkları geliştirebilirler. Bu dalga türünün salınma sıklığını arttırmak için bireylerin stabil olan bir ruh hali belirlemeleri gerekir, bu ruh halinde ulaşılması ve stabil hale getirilmesi gereken duygu huzurdur. Karşılaşılan problemlere çözüm odaklı bakmak ve o problemin sizin iç huzurunuzu bozmasına izin vermemektir.

Yapılan bir araştırmaya göre sporcuların uzmanlaşmaya çalıştıkları spor dallarında performansları arttıkça beyinlerinden salgılanan alfa dalgaları da artmaktadır bununla doğru orantılı olarak profesyonel sporcular ile amatör sporcuların yaydıkları alfa dalgaları birbirinden farklıdır. Beta, teta, delta ve gama dalgalarını yönlendirmeyi ve kullanmayı gösteren eğitimler mevcuttur. Bu eğitimler genel olarak bireyleri daha mutlu, huzurlu, zeki, yaratıcı, rahat, anlayışlı ve toleranslı kılmaktadır.

Bunlara ek olarak bazı eğitimler daha kapsamlı olup aşırı endişe ve korku hastalarına, dikkat eksikliği olanlara, alkol veya kimyasal madde bağımlılarına veya travma geçirmiş olanlara yönelik de düzenlenmektedir. Olumlu sonuçlar alınan bu eğitimler sonucunda her yıl azımsanmayacak miktarda insanlar beyin dalgalarını yönlendirmeyi ve kullanmayı öğrenerek daha tatmin edici bir hayat yaşamaktadır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7342 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim