• BIST 9910.61
  • Altın 3068.655
  • Dolar 35.4043
  • Euro 36.2896
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Beslenme biçimi genetik miras

Beslenme biçimi genetik miras
Beslenme biçimimizi, atalarımızdan genetik bir miras olarak mı aldık? Prof.Dr. İbrahim Keser, kalıtsal birçok hastalığın beslenme biçimiyle,..

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim Keser, kalıtsal birçok hastalığın beslenme biçimiyle ilişkili olduğunu belirterek, “Beslenme biçimimizi, atalarımızdan genetik bir miras olarak aldık” dedi.
Besin ve hastalık arasındaki ilişkiyi çözmek, hastalıkları tedavi etmek için uzun yıllar boyunca çeşitli beslenme biçimlerinin ileri sürüldüğünü kaydeden Prof.Dr. İbrahim Keser, son yıllardaki genetik çalışmaların, insanlarda besin tüketimi ve bireysel genetik yapı arasında sıkı bir ilişki olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Prof.Dr. Keser, “Aynı toplumda, hatta aynı aileden bireyler aynı gıdalarla beslenseler bile bireysel genetik farklılıklar nedeniyle bir kısmı sağlıklı iken, diğerleri besinle ilişkili aşırı zayıflama, obezite, kanser, kalp ve şeker gibi hastalıklara yakalanabilmekteler” diye konuştu.

Hemen herkese aynı tip beslenme biçimi sunan diyet programlarını da eleştiren Prof.Dr. İbrahim Keser, “Bu tip diyetler bazılarına fayda sağlarken, bazılarının hastalıklarını ilerletmekte, bazıları ise ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle, beslenme biçimine bağlı hastalıklarda veya insanların sağlıklı beslenmelerinde, bireyin genetik testi yapılarak, besin tipi, besin miktarı ve yeme sıklığı belirlenmelidir” dedi.

Prof.Dr. Keser, beslenmenin genetik temelini araştıran nütrigenetik (beslenme genetiği) çalışmaların yaygınlaştığını söyledi. Prof.Dr. İbrahim Keser, “Örneğin, demir birikimine bağlı organ hasarı oluşturan hemokromatozis hastalığının genetik bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunmak için, aşırı demir içeren besinlerden uzak durulması gerekir” diye konuştu.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2685 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim