• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Besin seçimlerini aileler yapmalı

Besin seçimlerini aileler yapmalı
Doğru beslenme alışkanlığının gelecekte ortaya çıkabilecek kalp, tansiyon, şeker, kanser, obezite gibi hastalıkların riskini azalttığına işaret eden diyetisyenler, besin seçimlerinin okul çağındaki çocuklara bırakılmaması uyarısında bulundular.

Samsun'da özel bir sağlık merkezinde beslenme uzmanı olarak görev yapan Diyetisyeni Meltem Üney, yaptığı açıklamada, okul çağındaki çocukların beslenmelerinin önemine dikkat çekti.

Okula başlayan çocukların artık besin seçimlerini kendilerinin yapmak istediğini ve bunların da genellikle yağlı, katkı maddeli yiyecekler ile kolalı içecekler olduğuna işaret eden Üney, bu tür beslenme alışkanlıklarının gelecekte kalp, tansiyon, şeker, kanser, obezite gibi hastalıklara davetiye çıkardığını ifade etti.

Okul çağında ailenin çocuğun beslenmesinde etkisinin ister istemez azaldığını vurgulayan Üney, şunları söyledi:

''Besin seçimlerini çocuklara bırakmayın. Bu nedenle ilk yapılacak düzenleme doğru bir beslenme eğitimidir. Bunun yanında okulda satışı yapılan yiyeceklerin çeşidine, besin kalitesine dikkat edilmeli ve sık sık kantinler kontrol edilmelidir. En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın şimdiki beslenme düzeninin, gelecekte birçok hastalığa davetiye çıkarmaması için, çocuklarımızın sağlığı için, eğitimi sabah başlıyor ise kahvaltı, öğlen başlıyor ise öğlen yemeği tüketimi muhakkak evden çıkmadan sağlanmalıdır. Bu öğünlerin tüketimiyle, çocukların sadece karın doyurmak için uygun olmayan besinleri seçimi önemli miktarda engellenmiş olur. Gelişmekte olan çocukların enerji ihtiyacı yüksektir bu nedenle okulda kalınan sürede ara öğünle çocukları desteklemek gerekir.''


'Beslenme çantasına taze meyve koyun"
Üney, aileler beslenme çantalarını hazırlarken çocuğun beslenme alışkanlıklarını da düzenlemek adına beslenme çantasına öncelikle taze meyve koymaları gerektinini söyledi.

Okul okul harçlığı veriliyorsa, çocuğun okulda yağsız tost ile ayran veya meyveli kek ile süt tüketmesini sağlamanın oldukça önemli olduğunu vurgulayan Üney, ''Yapılan araştırmalar çoğu çocuğun bu tip beslenme yerine daha çok abur cubur diye adlandırdıkları cips ve kolalı içeceklere yöneldiğini göstermektedir. Bunu önleyebilmek için kantinlerde süt ve ayran satışı olmalı ve bazı besinlerin bulundurulmaması okul yönetiminin desteği ile sağlanmalıdır'' diye konuştu.

Beslenmenin sadece karın doyurmak veya sadece sevdiğimiz şeyleri tüketmek olmadığı ifade eden Üney, özellikle gelişmekte olan çocukların daha sağlıklı, hastalıklara karşı daha dirençli olabilmesinin sağlıklı ve dengeli beslenme ile sağlanabileceğini hatırlattı.

Üney, kalp, tansiyon, şeker, kanser, obezite gibi hastalıkların sıkça görüldüğü çağımızda, çocukların düzenli ve dengeli beslenmelerini sağlayarak bir çok hastalıktan korunabileceklerini bilmenin çok önemli olduğunu vurguladı.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2563 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim