• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 15 °C

Ben kanserinde hangi grup daha riskli?

Ben kanserinde hangi grup daha riskli?
Hemen herkesin vücudunda görülebilen bazı benler, erken müdahale edilmediğinde cilt kanserine yol açabiliyor.

Hemen herkesin vücudunda görülebilen bazı benler, erken müdahale edilmediğinde cilt kanserine yol açabiliyor.

Vücudun her yerinde görülebilen genellikle kahverengi, oval ya da yuvarlak olan benler, cilde renk veren melanosit hücrelerinden kaynaklanan cilt kanserine neden olabiliyor. Uzmanlar, renk ve şekil olarak benin bir yarısının diğer yarısına benzememe, düzensiz ve renk olarak alacalı olması durumlarında dikkatli olmanın önemini vurguluyor. Erken müdahaleye dikkat çeken uzmanlar bu belirtilerden birkaçının bulunması halinde kişinin bir dermatologa başvurmasını öneriyor.

Koyu renkli benlerden oluşan kanser türlerinin son yıllarda arttığını belirten uzmanlar, "Cilde rengini veren melanin maddesi, melanosit adı verilen hücreler tarafından üretiliyor. Melanosit hücrelerinin bir küme oluşturacak şekilde toplanmasıyla koyu renkli oluşuyor. Çoğu zararsız olan benlerin, cilt kanserine dönüşmesinin en önemli nedeni olarak cildin güneşe fazla maruz kalması görülüyor. Güneşin zararlı UVA ve UVB ışınları sonucu cilt benleri değişime uğrayıp kanserli hücre üretebiliyor. Yüksek koruma faktörlü kozmetik ürünlerinin ve güneş kremlerinin sadece deniz kenarında değil, şehir içinde de güneşli havalarda kullanılmalı" ifadelerini kullanıyor.

BEN KANSERİNDE RİSKLİ GRUP

Benlerin neden olduğu cilt kanseri bakımından riskli grubu, doğuştan olan ve doğumsal (konjenital) adı verilen benler oluşturduğunu açıklayan uzmanlar, "Yeni doğan bebeklerin yüzde birinde görülen bu benlerin doktor tarafından takip edHilmesi gerekiyor. Benler genellikle sağlığı bozmuyor. Ben, kanıyorsa, kaşınıyorsa, ağrıyorsa ve şekil, renk ve boyut açısından hızlı bir değişime uğruyorsa melanom olma olasılığı nedeniyle Sağlık sorunu oluşturabilir. Bu durumda benin alınması gerekebiliyor. Sonrasında mutlaka patolojik (mikroskobik) değerlendirmeye gönderil¬mesi gerekiyor. Erken tedavide bir diğer önemli faktör ise, ben aldırmak olarak söyleniyor. Bu işlem sanılanın aksine kansere neden olmuyor. Tam tersine böylece erken teşhis edilme şansı oluyor. Benlerin nedeni genetik faktörler de olabiliyor. Doğuştan kızıl saçlı ve beyaz tenli kişiler kötü huylu benlerin oluşması açısından riskli grupta yer alıyor. Ailesinde cilt kanseri vakası olan kişiler de bu grupta yer alıyor" açıklamasını yaptılar.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5583 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim