• BIST 9438.91
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Bel ve boyun ağrılarına karşı 'kuru iğne'

Bel ve boyun ağrılarına karşı 'kuru iğne'
Türkiye’de her 100 kişiden 95’i yaşamının bir döneminde bel ya da sırt ağrısı çekiyor ve bu ağrılar çoğu zaman ağrı kesicilerle geçiştiriliyor.

BEL, boyun ve sırt ağrıları, en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Prof. Dr. Mesut Başak, “Ülkemizde bu sorunun çözümü konusunda ağırlıklı olarak fizik tedavi yöntemleri uygulanıyor” diyor. Bunlar, ağrının bölgesi, şiddeti ve sürekliliği ile bağlantılı olarak sıcak masaj uygulaması, kültür fizik hareketleri, lokal ısı uygulamaları, ultraviyole ışın uygulama ve alternatif akupunktur tedavilerini kapsıyor. Kronik ve ileri düzeydeki ağrılarda ise tedavi cerrahi uygulamalarla sağlanıyor.

KRONİK AĞRILAR

Kronik ağrılar, vücudun baş, ense, kol, omuz, sırt, bel, kalça, bacak gibi bölgelerinde meydana geliyor. Bunun nedeninin, ağrının olduğu bölgedeki kasların kısalması olduğu belirtiliyor. Bu sorunda o kasın yönettiği eklemde şekil ve pozisyon bozukluğu oluyor. Bunun sonucunda eklem kapsülü geriliyor ve eklem bölgesindeki sinire yapılan bası nedeniyle ağrı meydana geliyor. “Kuru iğne” adı verilen IMS (Intramuscular Stimulation) yöntemi, kronik ağrıya neden olan kısalmış kasın içine çok ince (0.3 mm) iğne ile girilip kasın uyarılması olarak tanımlanıyor. IMS’nin uygulanması esnasında hasta herhangi bir ağrı hissetmiyor. Bu yöntem, sadece kronik ağrıyı geçici olarak ortadan kaldırmakla kalmıyor, ağrıya neden olan temel bozukluğu da yok ediyor. Prof. Dr. Mesut Başak, uygulamadan 3 ay sonra MR’ları çekilen bazı hastalıkların rahatsızlıklarının yüzde 35- 40 civarında azaldığını gözlemlediklerini söylüyor.

HER BÖLGEDEKİ AĞRI

Tedavi çoğunlukla bel ve sırt ağrıları için uygulanıyor olsa da vücudun hemen her bölgesindeki ağrının giderilmesinde yararlı sonuç veriyor. Bu kapsamda çene veya baş ağrısı çeken hastalar bile kuru iğne tedavisinden yararlanıyor. Uygulamanın benzer yöntem olan akupunkturdan en önemli farkının vücutta herhangi bir iğne veya metal bırakılmaması ve ilaç kullanılmaması olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de 150 hastaya uygulandı

Dünyada 1974’ten beri uygulanan kuru iğne tedavisi, birçok Avrupa ülkesi ile ABD’de 15 yılı aşkın süredir yaygın olarak kullanılıyor. Prof. Dr. Mesut Başak, tedavinin Türkiye’de yaklaşık bir buçuk yıldır 150 hastaya uygulandığını ve bu yöntemle ilgili herhangi bir yan etki ve olumsuz geri dönüş gerçekleşmediğini söylüyor.

İleri yaşlarda hızlı sonuç veriyor

Kuru iğne tedavisinden sağlığı yerinde olan 15-95 yaş arası herkes yararlanabiliyor. Yöntem özellikle ileri yaşlardaki hastalarda daha hızlı sonuç veriyor. Bunun dışında spor sakatlanmaları, kireçlenme sorunları, sinir sıkışmaları, bel fıtığı ve omur rahatsızlığı gibi sorunları olanlar uygulamadan olumlu dönüş alıyor. İltihaba müdahale etmemek kaydıyla romatizma ağrılarının giderilmesinde ve depresyon tedavisiyle birlikte fibromiyaljide de oldukça başarılı sonuçlar elde edildiği belirtiliyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9099 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim