Hayata daha güvenli ve rahat bakmanın yolu sağlıktan geçer. Özellikle en önemli organımız olan kalbimizi korumak için kontrol edebildiğiniz risk faktörlerini ortadan kaldırmak amacıyla yaşamınız için küçük; ama sağlığınız için büyük adımlar atmaya ne dersiniz? Hastane Derindere Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Dr. Ruken Hanavdeloğulları kalp sağlığınız için atmanız gereken 5 adımı şöyle sıraladı...
Rakamlarınızı bilin: Kan basıncınız, kolesterol ve trigliserid düzeyleriniz, iyi kalp sağlığına giden yolda başlamadan önce bilme- niz gereken en önem- li sayılardır. Normal bir kan basıncı sevi- yesi 140/85 veya daha düşük, toplam kolesterol seviyeleri 200'den az ve trigliseridler 150'den az olmalıdır.
Yürümeye başlayın: Haftada birkaç gün basit 20-30 dakikalık bir yürüyüş, aslında erken ölüm riskini yüzde 50'den fazla azaltabilir. Fiziksel aktivite aynı zamanda uykuyu geliştirir, stres azaltır, ruh hali yükseltir, kan basıncını düşürür, kolesterolü geliştirir, bilincini geliştirir ve hafıza kaybını önler.
Yüksek sesle gülün: Kahkaha gerçekten de en iyi ilaçtır. Sadece 15 dakikalık kahkaha, kardiyovasküler sağlığımız açısından 30 dakikalık aerobik egzersize eşdeğerdir. Kahkaha ayrıca kan damarlarının sağlıklı fonksiyonuyla, ruh halini iyileştiren beyin hormonlarının artışı ve ağrı ve kaygı azalmasıyla bağlantılıdır.
Yağlanma koles terol göstergesi : Bel çevrenizdeki yağ miktarı, doğrudan yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol ile bağlantılı olduğundan kalp krizi riskiniz artar. Erkeklerde tehlikeli ölçü 102 iken ideali 94'tür. Kadınlarda ise tehlike sınırı 88. Sağlıklı olanı 80'dir.
İyi bir gece uykusu alın: Uyku, sağlıklı yaşam için hayati önem taşır. Uyku eksikliği kan basıncınızı ve iştahınızı artırır, strese neden olur.
Belirtileri neler?
Omuzdaki ağrılar kriz belirtisi olabilir.
Yorgunluk, halsizlik hissi çok koşturmaktan kaynaklanıyor olabilir ancak kalpten kaynaklı bir sorunun işareti sayılabilir.
Uyku apnesi üst solunum yolunu tamamen ya da kısmen bloke eder. Bu da nefes almada durmaya, kana pompalanan kanın azalmasına neden olur. Bu durum dört-beş ay içinde kriz geçirme ve ölüm riskini yüzde 30 arttırır.
Kalp ve mideye birbirine benzeyen sinirler hizmet ediyor. Bu nedenle bu tür şikâyetler kalp krizinin belirtisi olabilir.
Bir egzersiz sırasında nefesin kesilmesiyle TV karşısında kesilmesi aynı şey değildir. Kriz, kalbin pompalama fonksiyonunu olumsuz etkilerken kalp ve akciğerlerdeki kan basıncını yükseltir.
ZAYIFLAMAK İSTERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
Kısa sürede fazla kilo vermek isteyenlerin yaptığı en önemli hatalardan biri şok diyetler. Beslenme düzeninde yapılan ani değişiklikler, kolesterol profilinde de dalgalanmalar yaşanmasına neden oluyor. Kısa sürede verilen kilolar kalp krizi riskini arttırıyor. Amacınız haftada en fazla 1 kilo vermek olsun. Ayda 4 kilo ve üzerinde kilo vermeyi vadeden diyetlerden uzak durun. Hızlı verilen kilolar fazlasıyla geri alınıyor.
MANTAR YE DİRENCİN ARTSIN
Sodyum, karbonhidrat ve yağ açısından fakir olan bu bitkinin yüzde 80-90'lık kısmı ise sudan oluşuyor. Düşük kalorili ve bol miktarda lif içeren mantarın, diyet menülerinde sıkça yer alması öneriliyor. Yüksek miktarda potasyum içeren bu bitkinin tüketilmesi, tansiyonun düşürülmesi ve kalp krizi riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Mantar, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırıyor.
ALIÇ DOĞAL KALP İLACI
Önemli bir kalp ve damar sağlığı destekleyicisi olan alıç, kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlar. Kalbin yükünü hafifletir. Damar sertliğine karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Kalp atışlarını düzenleyerek aritmiye (düzensiz kalp atışı) karşı da koruyucu ve tedavi edici etki gösterir. Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi ile sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları giderir..