• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Bel fıtığının en çok görüldüğü meslek grupları

Bel fıtığının en çok görüldüğü meslek grupları
İnsanların yüzde 80'i hayatlarında bel ağrısı çekerken, bel fıtığının en çok görüldüğü meslek gruplarının başında otobüs ve kamyon şoförleri geliyor.

Çağımızın en büyük rahatsızlıklarından birisi olan bel ağrısı, doktora gitme şikayetleri arasında ikinci sırada geliyor. Her ne kadar bel fıtığının ağır yük kaldırma, aşırı kilo, stres, uzun süreli oturma gibi sebeplerle olduğu bilinmekte ise de, bel fıtığının en çok görüldüğü meslek gruplarının otobüs ve kamyon şoförleri olduğu ortaya çıktı. Uzun süre profesyonel araç kullananlarda 4,5-5 Htz'den daha fazla frekansta vibrasyonel yüklere maruz kalmaları, bu mesleklerdeki kişilerde bel omurlarında mikro travmalara ve bel kaslarında siklik tabiatta aktivite artışına, disk beslenmesinin bozulmasına, sonuçta bel fıtığına zemin hazırlıyor. Kamyon ve otobüs şoförlerinde 5 kat daha fazla bel fıtığı oluşuyor.

Bel ve boyun fıtıklarının ameliyat masasına yatmadan da artık tedavi edilmesi mümkün. Fizik tedavi uzmanları tarafından uygulanan manipülasyon yöntemi yüzde 98 başarı oranı ile insanların fıtıktan kurtulmasını sağlıyor. Dr. Borengi'nin yaptığı bir çalışmada bel fıtıklarında en yüksek görülme oranının vibrasyona en fazla maruz kalan otobüs şoförlerinde olduğu tespit edildi. Almanya İş ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalarda meslek gruplarına göre bel ağrısı görülme sıklığı değerlendirildiğinde, en yüksek oran ağır sanayi işçileri ile kamyon ve otobüs şoförlerinde.

Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, kamyon ve otobüs şoförlerine koltuklarının ergonamik, dirsek dayama yeri bulunması, araç süspansiyonunun çok sert olmaması, koltuk süngerinin ortopedik olması gibi tavsiyelerde bulundu. Şahabettinoğlu, koltuk yüksekliğinin kişinin rahat edeceği şekilde, kalça-diz yüksekliğinin yaklaşık aynı seviyelerde olması, her 90 dakikada bir araçtan inip 50-60 metre kadar yürünmesi ve bel destekli ve ayarlanabilir bombelikte olması gerektiğini söyledi.

Bursa'daki tedavi merkezinde bel ve boyun fıtığı hastalarının yüzde 98'inde başarılı olan manipülasyon (elle tedavi) yöntemini uygulayan Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, bu tedaviyi Türkiye'de bilen ve uygulayan az sayıdaki tıp doktorlarından. Masaj ile ilgisi olmayan bu tedavi yöntemi aynı zamanda klasik bir batı tıbbı tedavisi. Uygulama sırasında bel bölgesine ellerle birtakım bastırma, germe, döndürme, esnetme teknikleri uygulanıyor.

Şahabettinoğlu, "Manipülasyonun bel fıtıklarında hafif vakalarda birkaç seans, ileri vakalarda 8-10 seans kadar sürebiliyor. Tedaviler ise 3-5 gün aralıklarla uygulanıyor" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8313 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim