• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 13 °C

Bel fıtığı ile karıştırılan sinsi hastalık!

Bel fıtığı ile karıştırılan sinsi hastalık!
Bel kanal darlığında fizik tedavi uygulaması ile hastanın günlük yaşam aktivitelerine hızla geri dönmesi sağlanıyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nden Uzm. Dr. Ayşegül Başar 'bel kanal darlığı' hakkında, 'Omurgamız vücudumuzun ağırlığını taşımakla birlikte beyinden çıkan ve tüm vücuda giden sinirleri de yani omuriliğimizi de korumaktadır. Omurgamızı oluşturan ve omur adı verilen kemikler arasında hareket etmeyi sağlayan ve üst seviyelerden gelen yükün emilerek düzgün bir şekilde alt seviyelere iletilmesini sağlayan disk denen yastıkçıklar bulunmaktadır. Ayrıca yine iki omur arasında faset adı verilen omurganın hareketinde önemli bir rol oynayan bir eklem vardır. Omurların arasında bulunan disklerin, çevredeki bağ dokusunun ve iki omur arasındaki faset eklemlerin yaş ilerlemesi ile normal yapısı bozulur. Bu şekilde diskin içindeki sıvı azalarak disk çöker ve omurilik kanalına doğru taşar. Ayrıca faset adı verilen eklem ve omurilik kanalının çevresindeki bağ doku da kalınlaşır. Bu şekilde bel bölgesindeki omurilik kanalının daralması ve sinirlerin sıkışması sonucu oluşan hastalığa 'lomber spinal stenoz', 'lomber dar kanal' diğer adıyla bel kanal darlığı denir' dedi.

Dar kanalı olan hastalarda bel ağrısıyla birlikte bacaklarda karıncalanma, uyuşukluk ve kuvvet kaybı görüldüğünü söyledi. Yürürken bu şikayetler artar ve kişi oturup dinlenme gereksinimi duyar. Hatta zamanla bu şikayetler yüzünden kişinin yürüme mesafesi dahi kısalabilir. Kişi yorulduğunda öne eğilerek omurga kanalını arttırarak rahatlamaya çalışır. İleri derecede dar kanalda bağırsak ve mesane kontrol problemleri yani tuvalet tutamama şikayetleri olabilir. Bu şikayetleri olan hasta doktora başvurduğunda öncelikle ayrıntılı öykü alınır ve refleks ve duyu muayenesiyle birlikte fizik muayenesi yapılır. Ardından röntgen grafisi (X-Ray), bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) tanıda kullanılabilecek radyolojik incelemelerdir. MR günümüzde en çok kullanılan ve tanıya yardımcı tetkik olarak kabul edilmektedir' şeklinde konuştu.

Fizik tedavide omurga çevresi kaslarda dolaşım artırarak o bölgenin iyileşme süreci hızlandırılmakta ve kaslar güçlendirilerek daha sağlam bir bel hedeflenmektedir. Uygulanacak olan fizik tedavi programı ile derin dokuların ısıtılması, kasların rahatlaması sinir uçlarına olan baskının ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Tedavi sırasında elle yumuşak dokuların ve belin arka eklemlerinin mobilizasyonu da hastanın hızla rahatlamasını ve kasların gevşemesini sağlayarak kişinin günlük yaşam aktivitelerine hızla geri dönmesini sağlamaktadır. Hillterapi (laser tedavisi ) ile omurga ve etrafındaki derinde yerleşmiş olan kas gruplarının tedavisi sağlanabilmektedir' .

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8199 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim