Bel fıtığı tedavisinde cerrahlar kesin çözüm için ameliyatı önerirken, fizik tedavi uzmanları ameliyata gerek görmüyor. Prof. Dr. Eser Alptekin: Ameliyatların yüzde 99'u gereksizdir. Fiziksel kusur ve felç riski varsa cerrahi müdahale yapılmalıdır
Günümüzde bel fıtığı sorunu yaşayanların sayısı hızla artıyor. Ancak yüzlerce kişi, ağrıdan kıvrandığı günün ertesinde kendisini ameliyat masasında buluyor. Son günlerde ise bu konuyla ilgili, fizik tedavi uzmanları ve beyin cerrahları arasında polemik yaşanıyor. Cerrahlar hastalığın kesin çözümünün ameliyat olduğunu söylerken, fizik tedavi uzmanları ameliyatın son nokta olduğunu savunuyorlar. Prof. Dr. Eser Alptekin bel fıtığı tedavisiyle ilgili soruları yanıtladı.
KALÇADA AĞRI VAR MI?
İnsanlar doktora gitmeden, kendi kendilerine bel fıtığı teşhisi koyabilir mi?
Birçok insan bel fıtığı olduğunu bilmeden, yıllarca ağrıyla yaşıyor. Amerika'da hayatı boyunca hiç bel sorunu yaşamamış 2 bin kadavra üzerinde bir araştırma yapılmış. Araştırmada; bunların yüzde 40'ının bel fıtığı hastası olduğu ortaya çıkmış. Kanada'da bin 700 kadavra üzerinde yapılan bir diğer araştırmada ise, yüzde 39'unun bel fıtığı olduğu belirlenmiş. Bel ağrısı çekenler, mutlaka uzman bir doktora görünmeli.
Her bel ağrısı, bel fıtığı anlamına mı gelir?
Hayır, gelmez! Beldeki ağrı; ağrı kesicilerle geçmiyorsa, kalçaya ve bacaklara vuruyorsa, bacakta ve bel bölgesinde uyuşukluk varsa, sağ kalça ile sol kalça, sağ bacakla, sol bacak arasında his farkı varsa; bel fıtığından şüphelenilebilir.
NEŞTER BIRAKILSIN
Kimlerin ameliyat olması gerekiyor peki?
1980'lerde, tüm dünyada; bel fıtığı teşhisi konan hastaların yüzde 46'sı ameliyat edilirdi. Zaman içerisinde bu ameliyatın komplikasyonlarının olduğu görüldü. Bel fıtığı nedeniyle fiziksel kusur oluşmuşsa, hasta idrarını ve büyük abdestini kontrol edemiyorsa, felç öncesi belirtiler başlamışsa ve fizik tedavi fayda etmiyorsa ameliyat önerilmeli. Yapılan bel fıtığı ameliyatların yüzde 99'u gereksizdir. Bel fıtığı tedavisi için artık neşterin bir kenara bırakılması gerekiyor! Dünya da bu konuda hemfikir.
BEL KAYMASI NEDİR?
Bel kayması, zorlama veya büyük bir travma sonucu; bir omurun, diğerinin üzerine kaymasıdır. Genellikle düşmeler, trafik kazaları ve ani hareketler yüzünden olur. Bel kaymasında, bel fıtığından farklı olarak sorun; omurlar arasındaki yastıkçıklarda değil, kemiktedir. Bu durumda hayati bir risk varsa, cerrahi müdahale gerekir. Çünkü kemiğin yapısındaki bozulma yüzünden, hasta felç olabilir.
EN YARARLI SPOR YÜZMEDİR
Hangi sporlar bel fıtığını önler?
Karın ve bel kaslarını güçlendiren sporlar, bel fıtığının önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Çünkü vücudun yükünü bel ve boyundaki omurlar taşır. Bu kasların güçlü olması, omurlara binen yükü azaltır.
SPORA ANİDEN BAŞLANMAMALI
Sporların kişinin fiziki yapısına ve kondisyonuna göre yapılması gerekir. Hiç spor yapmamış bir insanın; birdenbire hızlı bir tempo ile yüzmeye, yürümeye veya koşmaya başlaması, vücudunun başka yerlerine zarar verebilir. Bel fıtığının hem önlenmesinde, hem de tedavisinde en yararlı spor yüzmedir. Özellikle serbest stil ve sırt üstü yüzme çok faydalıdır.
Eğik oturmak omurları yıpratır
Birçok kişi zamanının büyük bölümünü iş yerinde oturarak geçiriyor. Bel sağlığı için iş yerinde nelere dikkat etmek gerekiyor?
En önemli şey; düzgün bir pozisyonda oturmaktır. Belin destekli olması gerekir. Çünkü desteksizken omura binen yük maksimuma çıkar. Oturduğu zaman insanın beline binen yük, iki misli artar. 70 kiloluk bir insanın; beline yatarken 20 kilo, ayaktayken 120, otururken ise 140 kilo yük biner. Bu nedenle oturuş pozisyonu çok önemlidir. Eğik durmak belki kısa vadede rahat gibi görünebilir ama zaman içinde omurlardaki statik dengeleri bozacaktır.
SİGARA VE ŞOK DİYET HASTALIĞI ARTIRIYOR
Sigara bel ve boyun fıtığını olumsuz etkiler mi?
Yapılan araştırmalarda; bel fıtığı olan erkeklerin, yaklaşık yüzde 63'ünün sigara içtiğini gösteriyor. Sigara; sinir uçlarındaki damarlarda daralmaya neden oluyor. Sigara yüzünden bölgedeki kanlanma azalıyor, dokulardaki beslenme bozuluyor; bel ve boyun fıtığı artıyor.
Şişmanlığın bel fıtığı üzerinde etkisi var mı?
Şişmanlarda fazla kiloyla birlikte bele binen yük artar. Şişman kişinin kilo vermesi şarttır. Bize bel fıtığı nedeniyle başvuran hastalara fizik tedaviyle birlikte diyet öneriyoruz. Ancak şok diyetler sonucu ani kilo alıp vermek de bel fıtığına neden olabiliyor.
Bel fıtığı ameliyatlarının yüzde 99'u gereksiz
Bel fıtığı tedavisinde cerrahlar kesin çözüm için ameliyatı önerirken, fizik tedavi uzmanları ameliyata gerek görmüyor. Prof. Dr. Eser Alptekin: Ameliyatların yüzde 99'u gereksizdir...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 20747 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
"Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldıİstanbul'da, bu yıl dördüncüsü yapılan Mucize Organ Beyin Sempozyumu'nda inme ve beyin hasarında acil müdahale ile tedavilerde etkin yöntemler konuşuldu.
Medipol Sağlık Grubu'ndan "kütletme işlemleri felce yol açabilir" uyarısıMedipol Sağlık Grubu'ndan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, kütletme adıyla bilinen ve kontrolsüz yapılan işlemlerin, omurga sağlığı için ciddi riskler barındırdığını bildirdi.
TOGÜ'de tazelenme yürüyüşü yapıldıTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde (TOGÜ) tazelenme yürüyüşü gerçekleştirildi.
Sarkopeni hastalığı yaşlılarda hayati riske yol açabilirYeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Kaçar, sarkopeni (yaşa bağlı kas kaybı) hastalığının 80 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50'sini etkilediğini bildirdi.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim