• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 15 °C

Bel ağrısından korunmak için 11 yol!

Bel ağrısından korunmak için 11 yol!
Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, bel ağrısından korunmanın 11 yolunu sizler için yazdı.

Eğer siz de bel ağrısı sıkıntısı çekiyorsanız, yalnız değilsiniz. Her 5 kişiden 4'ü aynı acıdan muzdarip. Ancak çok basit, herkesin kendisinin uygulayabileceği stratejilerle ağrılarınızı azaltabilir hatta tamamen kurtulabilirsiniz. Bel ağrısından korunmanın 11 yolunu, Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa sizler için yazdı:

DAHA FAZLA EGZERSİZ YAPIN

Eğer beliniz ağrıyorsa, daha az hareket ve istirahat etmenin ağrınızı azaltmak için iyi bir yol olduğunu düşünebilirsiniz. Bir veya iki günlük istirahat size yardımcı olabilir fakat daha fazlası ağrınız için faydalı olmayacaktır. Kas gerilmesi ve enflamasyonu (ödem) hafifletmenin en iyi yolu sürekli fiziksel aktiviteden geçiyor.

KİLONUZA DİKKAT EDİN

Daha fazla kilo (özellikle vücudunuzun orta kısmında), ağrı ciddiyetinizi daha da kötü bir seviyeye getirebilir ve beliniz de zorlamaya yol açar.

SİGARA BEL AĞRISI YAPAR

Eğer sigara kullanıyorsanız, bırakın. Sigara içmek besin içeren kanın, omurgadaki disklere akışını engellemektedir. Bu yüzden sigara içenler sıklıkla bel ağrısı çekerler.

HANGİ POZİSYONDA UYUMALI

Eğer bel ağrınız varsa, doktorunuzla en iyi uyuma pozisyonu hakkında konuşun. Cenin pozisyonunda uyumanız bazen doktorlar tarafından tavsiye edilir. Sırtüstü mü yatmak istiyorsunuz? Dizlerinizin altına ve belinizin altına yastık koyun. Yüzüstü yatmak özellikle belinizin zorlanmasına yol açabilir. Eğer başka türlü uyuyamıyorsanız, kalçanızın altına yastık yerleştirin.

DURUŞUNUZA DİKKAT EDİN

Bel ağrınızı önleyen en iyi sandalye bel destekli veya arkası düz olandır. Otururken dizlerinizi kalçanızdan daha yüksekte tutun. Gerekirse ayaklarınızı bir sekmenin üzerine koyun. Eğer çok uzun süre ayakta kalacaksanız, başınızı dik tutun ve karnınızı içeriye çekin. Eğer mümkünse, bir ayağınızı sekmenin üzerinde tutun ve her 15 dakikada bir ayağınızı değiştirin.

AĞIR ŞEYLERİ KALDIRIRKEN DİKKAT

Bir şey kaldırırken nasıl kaldırdığınıza dikkat edin. Ağır şeyleri kaldırırken belinizden eğilerek kaldırmayın. Dizlerinizi bükün ve çökün, karın kaslarınızı kasın ve ayağa kalkarken kaldırdığınız objeyi vücudunuza yakın tutun. Bir şey kaldırırken vücudunuzu döndürmeyin. Eğer yapabiliyorsanız, ağır objeleri kaldırmaktan çok itin. İtmek belinize daha az zarar verir.

TOPUKLU AYAKKABILARDAN KAÇININ

Ağrı noktanızı genişletebilir ve belinizi incitebilir. 2.5 cm'lik topuk giyin. Eğer daha yüksek topuk giymek isterseniz, her zaman rahat alçak topuklu ayakkabılarınızı yanınızda götürün ki rahatsız ettiğinde ve yorulduğunuzda giyebilirsiniz.

DAR KOT PANTOLON GİYMEYİN

Çok dar kot pantolonlarınızı saklayın. Çok dar kıyafetler giymek eğilmeyi, oturmayı ve yürümeyi engeller ve bel ağrısını çoğaltır.

ARKA CEPTEKİ CÜZDANI ÇIKARTIN

Eğer aşırı dolu bir cüzdanla oturacaksanız, bu rahatsızlık edebilir ve bel ağrısı yapabilir. Eğer uzun süre oturacaksanız, mesela araba kullanırken arka cebinizdeki cüzdanı çıkarın.

ÇANTAYI POSTACI GİBİ TAKIN

Doğru çantayı seçin. Başınızdan geçirebileceğiniz uzun ve kalın saplı, ayarlanabilir kayışlı çantalar seçin. Postacı çantaları bu tür çantalardandır. Kayışın çantanın olduğu tarafta değil de diğer omuzda olması yükün ağırlığını eşit şekilde dağıtır ve omuzunuzun, belinizin ağrılardan en az etkilenmesini sağlar. Çok ağır bir çanta veya kayışsız bir çanta taşıdığınız zaman ellerinizi sürekli değiştirin ki vücudunuzda sadece bir tarafın ağırlığı çekmesini engelleyin. Çantanızı, sırt çantanızı gereksiz yere ağırlaştırmayın, hafifletin.

BEL KUŞAKLARINI UNUTUN

Bir çok bel destekleyicisi mevcuttur. Elastik bantlardan, özel korselere varana kadar. Belli ameliyatlardan sonra bunlar yardımcı olabilir fakat kronik bel ağrısına tedavi amaçlı yardımcı olduğu kanıtlanmamıştır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3756 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim