• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Bel Ağrısı için Isı Terapisinin Faydaları

Bel Ağrısı için Isı Terapisinin Faydaları
Bel bölgesine ısı uygulamak birçok bel ağrısı ve bel fıtığı türü için hem ağrı kesici hem de iyileştirici faydalar sağlayabilir. Bel ağrısı için ısıtma terapisi, ısıtma yastıkları, ısı sargısı, sıcak banyolar, sıcak jel paketleri gibi yöntemlerle uygulana

Bel bölgesine ısı uygulamak birçok bel ağrısı ve bel fıtığı türü için hem ağrı kesici hem de iyileştirici faydalar sağlayabilir. Bel ağrısı için ısıtma terapisi, ısıtma yastıkları, ısı sargısı, sıcak banyolar, sıcak jel paketleri gibi yöntemlerle uygulanabilir.

Isı Terapisi Nasıl Çalışır?

Birçok kişide bel kaslarında oluşan spazmlar, aşırı efordan kaynaklanır. Oluşan bu durum kaslarda ve alt omurga etrafındaki yumuşak dokularda gerginlik oluşturur. Sonuç olarak, bölgenin kan dolaşımı kısıtlanır ve beyne ağrı sinyalleri gönderilir. Belde oluşan kas spazmı, hafif rahatsızlıktan dayanılmaz bel ağrısına kadar değişen bulgular oluşturabilir. Isı tedavisi, kas spazmındaki ağrıyı ve beldeki gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir.

Isı terapisi uygulaması, bel ağrısının hafifletilmesine aşağıda açıklanan mekanizmalar ile yardımcı olabilir:

  • Isı tedavisi, bel omurgasının etrafındaki kasları besleyen kan damarlarını genişletir. Damarların genişlemesi ile kaslara oksijen ve besin akışı artar ve hasarlı dokunun iyileşmesi hızlanır.  
  • Isı uygulaması ile ciltteki duyusal reseptörler uyarılır. Bu durumda ağrı sinyallerinin beyne iletimi azalır. Sonuçta rahatsızlıkta kısmen azalma oluşur.
  • Isı uygulaması, omurga çevresindeki yumuşak dokuların gevşemesini kolaylaştırır. Sonuç olarak, ısı uygulaması ile esneklikte ve genel konfor hissinde artışla birlikte kas sertliğinin yanı sıra yaralanmada da bir azalma olacaktır. Esneklik sağlıklı bir bel için çok önemlidir.
  • Isı terapisi çoğu terapiye kıyasla oldukça ucuzdur. Isı terapisinin uygulaması da kolaydır. Bu tedavi dinlenirken evde yapılabilir ve taşınabilir ısı sargısı işteyken veya arabadayken kullanılabilir.
  • Birçok kişi için ısı terapisi, fizik tedavi ve egzersiz gibi diğer tedavi yöntemleriyle birleştirildiğinde daha iyi sonuç verir.

Isı terapisi için kullanılan ürünler, ısıyı uygun sıcaklıkta tutabilmelidir. Uygulanan ısı ile hastaların cildin yanma oluşmamalıdır. İstenen etki, ısının kaslara nüfuz etmesidir. Sadece cildin sıcaklığını artırmanın bir anlamı yoktur.

Isı ne kadar uzun uygulanırsa o kadar iyidir. Bununla birlikte, ısıyı uygulamak için gereken süre bel ağrısının derecesine göre değişir. Bel kaslarındaki hafif gerginlik için kısa süreli ısı tedavisi yeterli olabilir (15 ila 20 dakika gibi). Daha yoğun yaralanmalar için, daha uzun ısı seansları daha faydalı olabilir (30 dakika ila 2 saat veya daha fazla gibi).

Isı Terapisi Çeşitleri

Isı terapisi için iki seçenek vardır. Bunlar nemli ısı ve kuru ısıyı içerir.

Elektrikli ısıtma yastıkları ve saunalar gibi kuru ısı uygulamaları vücuttan nem çeker ve cildi susuz bırakabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar kuru ısı uygulanması kolay olduğundan tercih ederler.

Nemli ısı, sıcak banyoları, buğulama havlu gibi nemli ısıtma paketleri kas içine ısının nüfuz etmesine yardım edebilir. Bazı insanlar da nemli ısının daha iyi ağrı kontrolü sağladığına inanırlar.

Kişiye hangi ısı tedavisi türünün daha iyi geldiği deneme ile bulunabilir. Bel bölgesine ısı uygulanması için birçok farklı yöntem vardır. Bazı yaygın seçenekler şunları içerir:

Sıcak su şişesi: 20 ila 30 dakika sıcak kalma eğilimindedir.

Elektrikli ısıtma yastığı: Takılı olduğu sürece sabit bir ısı seviyesini korur.

Isıtmalı jel paketleri: Mikrodalgada veya bazen suda ısıtılabilir ve yaklaşık 30 dakika boyunca ılık olma eğilimindedir. Bazı jel paketi tipleri, yine bazı insanların tercih ettiği nemli ısı sağlar.

Isı sargısı: Bel çevresini sarar ve kolaylıkla giyilir. Birkaç saat düşük ısı uygulaması sağlayabilir.

Sıcak banyo: Spa küveti, sauna, buhar banyosu kas spazmı ve ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.

Son olarak, cildin aşırı ısınmasını veya yanmasını önlemek için ısı kaynağı ile cilt arasında yeterli yalıtım kullanılması önemlidir.

Isı Terapisi Bir Seçenek Değilse

Bazı durumlarda ısının kullanılmaması gerektiğini unutmamamız gerekir. Örneğin, bel bölgesi şişmiş veya çürük varsa ısı kullanılmamalıdır. Hastalarda kalp hastalığı veya hipertansiyonu varsa doktorlara danışmalıdır. Aşağıdaki durumlarda ısı uygulaması uygun değildir:

  • Dermatit
  • Derin ven trombozu
  • Diyabet
  • Periferik vasküler hastalık
  • Açık yara
  • Şiddetli bilişsel bozukluk

Genel olarak, yaralanan alan bölge şişmiş veya çürükse, şişmeyi azaltmak için buz veya soğuk bir paket uygulamak daha iyidir.

Özetle, ısı tedavisi birçok bel ağrısı formundan kullanılabilir.  Kolay uygulanabilir ve ucuz bir seçenektir. Tek başına veya diğer terapilerle birlikte kullanılabilir. Çok basit olduğu için, genellikle göz ardı edilir. Ancak doğru şekilde kullanılan ısı terapisi birçok bel ağrısı tedavi programının değerli bir parçası olabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 16266 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim