• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Bebeklerin cilt sağlığı için 7 öneri

Bebeklerin cilt sağlığı için 7 öneri
Yenidoğan ve sonrasında bebeklerin cilt sağlığı için temizliğe ve mevsimine uygun kıyafet seçmek önem taşıyor.

Kış mevsiminde soğuk ve kuru havanın etkisiyle ortaya çıkan cilt sorunları yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de görülebiliyor. Yenidoğan ve sonrasında bebeklerin cilt sağlığı için temizliğe ve mevsimine uygun kıyafet seçmek önem taşıyor. Bebeklerin kışı sağlıklı geçirebilmek için anne ve babaların bazı kurallara uyması gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Mehmet Alataş, kış mevsiminde bebeklerin cilt sağlığını korumak için önerilerde bulundu.

1. Bebekleri soğuk günlerde dışarda gezdirmek ve hava almasını sağlamak yararlı bir aktivitedir. Ancak bebeklerin cildi, erişkinlerden farklı olarak sıcaklık değişimlerine karşı daha hassastır. Bebekler, açık havaya çıkartılacaksa aşırı sıcaklamış ya da üşümüş olmadığından emin olunması gerekir. Bebeğe giydirilen kıyafetlerin içeriği ve dışarıdaki sıcaklığa uygunluğu önemlidir. Aşırı terlemeye neden olabilecek hava almayan kıyafetler tercih edilmemeli ve bebekler kat kat giydirilmemelidir. Kıyafetler ortamın ısısına göre belirlenmeli, fazladan giydirilmiş kıyafetlerin sayısı azaltılmalıdır. Vücudun hava almasını sağlayan pamuklu giyecekler tercih edilmelidir.

2. Genellikle yaz aylarında bebeklerde sorun olan isilik (miliarya), kış aylarında da görülebilmektedir. Ciltleri hassas olan bebekleri soğuk günlerde gereğinden fazla giydirmek terlemenin de etkisiyle kırmızı kaşıntılı kabarıklıklar olarak kendini belli eden isiliğe neden olur.

3. Bebeklerdeki salya ve burun akıntısı nedeniyle dudaklarını devamlı yalamaları önemli bir sorun haline gelir. Sürekli ıslak ve nemli olan dudakların kuru havayla teması sonrasında çatlama ve kızarma ortaya çıkar. Bu döngüyü kırmak ve çatlamış olan dudakların hem bozulmuş olan bariyerini tekrar oluşturmak hem de nemlendirmek için ince bir tabaka halinde dudak balmleri (koruyucu) ve nemlendiricileri kullanılmalıdır.

4. Bebeklerin cildini soğuk ve rüzgarlı hava kurutup egzamaya yol açabilir. Soğuk ve rüzgar nedeniyle kızarmış ve çatlamış ciltte yanma, kaşıntı ve batma şikayetleri ortaya çıkar. Özellikle vücudun el, ayak ve baş gibi uç kısımları soğuğa karşı daha hassas hale gelir. Bunun için eldiven, bere ve atkı kullanmak soğuk havanın ciltle temasını kesecektir.

5. Mevsiminde ve özellikle de karlı havlarda ultraviyole ışınları çok etkilidir. Dolayısıyla bebekleri dışarı çıkarmadan en az 15 dakika önce, en az SPF 30 veya daha geniş spektrumlu güneş kremleriyle korumak önemlidir. Özellikle 6 ayını doldurmamış bebeklerde kimyasal koruyucu olmayan, titanyum dioksit veya çinko oksitli fiziksel koruyucular içeren güneş kremleri tercih edilmelidir.

6. Bebekler genelde banyoda suyla oynamaktan keyif alır. Bu keyfin banyo sonrasında da sürmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Alkol ve parfüm içeren sabun ve şampuanlar kesinlikle kullanılmamalı, pH değeri nötr olan ürünler tercih edilmelidir. Bebekler çok sıcak suda uzun süreli yıkanmamalı, kuruladıktan 2 dakika sonra uygun nemlendiriciyle tüm vücudu nemlendirilmelidir.

7. Eğer bebeğin egzamalı bir cildi varsa; kasık, koltuk altı, ayak ve saçlı deri uygun temizleyicilerle yıkanmalı, vücudunun geri kalan kısmı sadece suyla temizlenmelidir.

Ayrıca kurumayı daha aza indirme için son durulama suyuna banyo yağlarından 2 kapak konulabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3059 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim