• BIST 9693.56
  • Altın 3062.009
  • Dolar 35.483
  • Euro 36.5635
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 12 °C

Bebeklerde su kaybı şok nedeni

Bebeklerde su kaybı şok nedeni
Bebeklerde su kaybı huzursuzluk, iştahsızlık, sürekli ağlama ve aşırı durumlarda ise şoka neden olabiliyor...

Prof. Dr. Metin Kılınç, bebeklerde su kaybının huzursuzluk, iştahsızlık, sürekli ağlama, aşırı durumlarda ise şoka neden olabildiğini söyledi. Özellikle yaz dönemlerinde terlemeyle birlikte bebeklerin ve çocukların su kaybettiğini belirten Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, ebeveynlerin bu gerçeği göz ardı etmemelerini isteyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

AĞLAR VE UYUR

''Bebeklerde su kaybı huzursuzluk, iştahsızlık, sürekli ağlama ve aşırı durumlarda ise şoka neden olabilir. Huzursuzlukla başlayan belirtiler bebeğin su dengesinin korunmaması halinde yemek yememeyi ve sürekli ağlamayı beraberinde getirir. Sonrasında ise bebek sürekli uyuma eğilimindedir. Aşırı su kaybı yaşayan bebek bu durumun sonucu olarak şoka girebilir.''

ÇARPINTI VE BAYILMA OLUR

Kılınç, dışarıda hava kaç derece olursa olsun vücut iç sıcaklığının 36.5-37 derece olduğuna dikkati çekti. Aşırı sıcakta güneş altında uzun süre kalındığında terleme metabolizmasının bozulduğunu ve vücut iç ısısının arttığını belirten Kılınç, şunları anlattı: ''İç ısı yükselip terleme metabolizması bozulunca ani iç ısı yükselmesiyle çocuk şoka girebiliyor. Yüz kızarması, bayılma, çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Çok sıcak havalarda çocukların sabah saatlerinde saat 10.00'a kadar, akşam ise saat 17.00'den sonra dışarı çıkarılması uygundur.

BİLİNCİ KAPALIYSA

Sıcak çarpması yaşayan çocuk serin bir yere götürülmeli. Su içmesi sağlanmalı, ılık bir duş yaptırılmalı. Eğer çocuğun bilinci kapalıysa sağlık ekibi çağrılmalı.'' Aşırı sıcaklarda çocuklarda burun kanamasının da sıkça görüldüğünü hatırlatan Kılınç, bu kanamaların aşırı sıcağın etkisiyle burun içindeki mukozanın çatlamasından kaynaklandığını söyledi. Önlem olarak burun içine nemlendirici burun kremleri uygulanabileceğini belirten Kılınç, ''Burnu kanayan çocukların yatırılmaması çok önemli. Böyle bir durumda kan genize doğru gider ve çocuğun boğulmasına neden olabilir. Bunun yerine çocuk öne doğru eğilmeli ve buruna tampon uygulanmalı. Burun kanamasının durmaması halinde ise mutlaka çocuk doktora götürülmeli'' dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2847 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim