• BIST 9645.66
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Bebeklerde reflü neden görülür?

Bebeklerde reflü neden görülür?
Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması anlamına gelen reflü genellikle yetişkin hastalığı zannedilir. Ancak tüm yaş grupları arasında en sık bebeklik döneminde görülür…

Bebek reflüsü genelde yaşamın ilk ayı içinde başlar, sıklığı bebek 3-4 aylık olana kadar artar… Ancak daha sonra giderek azalır ve ve en geç bir yaşında kaybolur. 

Peki bu kadar sık olan bir durum gerçekte bir hastalık mıdır? Yanıt hayır. Bu aşamada ‘reflü’ ve ‘reflü hastalığı’ ayrımını yapmak yerinde olacaktır. Reflü hastalığı dendiğinde reflünün yol açtığı yemek borusu yaraları, bu yaralara bağlı kansızlık ve daralma, kusma içeriğinde kan olması, sık tekrarlayan solunum yolu hastalıkları ve kilo alamama gibi durumlar anlaşılmalıdır. Bu belirtilerin varlığında ya da yaşamın ilk 2-3 ayında hiç kusma yokken kusmanın sonradan başlaması, sarı-yeşil renkte safra kusulması, kusmayla birlikte ateş, nefes alıp verme güçlüğü, uyku hali, emmeme ve karın şişliği gibi belirtiler varsa bebekler bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. 

Tedaviye ne zaman başlanmalı? 

Bebeklerde reflü her zaman bir hastalık anlamına gelmiyorsa tedavi edilmeli midir? Küçük bebeklerde reflü hastalığı belirtileri yoksa ve bebek iyi kilo alıyorsa genellikle yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olabilmektedir. Reflüyü kontrol altına alabilmek için şunları önerebiliriz: 

- Ailenin reflü konusunda bilgilendirilmesi, 
- Bebeğin emzirildikten sonra hemen yatırılmaması, 
- Aşırı beslenmemesi 
- Yatırıldığı zaman vücudu yere paralel değil de yerle 30 derece açıyla başı yukarıda olacak şekilde yan yatırılması yakınmaları kontrol altına alabilir. 

Bu önlemlere karşın kusma sürüyorsa anne sütünün kıvamının artırılması ya da doktor kontrolünde ilaç başlanması yakınmaları büyük oranda kontrol altına alacaktır. Reflü olduğu düşünülen bebeklerin kilo alımlarının takibi ve zaman içerisinde kusma sıklığının azaldığının görülmesi gereklidir.

 

Prof. Dr. AYHAN TAŞTEKİN / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4121 defa okunmuştur
Etiketler: , , , , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim