• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Bebeklerde göz sulanmasına dikkat

Bebeklerde göz sulanmasına dikkat
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İskan Abay, yeni doğan bebeklerin ortalama yüzde 6’sında gözyaşı kanalı tıkanıklığı görülebileceğine dikkat çekerek, ailelere bu konuda uyarılarda bulundu.

Memorial Dicle Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. İskan Abay, yeni doğan bebeklerde oluşan gözyaşı tıkanıklığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar bulunduğuna dikkat çeken Abay, “Bu zar normalde bebek doğmadan açılır. Ancak bazı bebeklerde bu zar doğum sonrası açılmaz ve bu nedenle gözyaşı kanal tıkanıklığının önemli bir belirtisi olan gözde sulanmaya neden olur. Bebeklerde görülen göz sulanması, doğuştan olan göz tansiyonu gibi diğer göz hastalıkları ile de ortaya çıkabilir. Bu nedenle eğer bebeğin gözleri yaşarıyorsa, erken tanı için hiç zaman kaybetmeden bir göz doktorunun görüşü alınmalıdır” dedi.

“ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR”

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavi edilmediğinde, gözyaşı kesesi ve gözyaşı yollarının mikroplara açık hale geldiğine dikkat çeken Abay, “Bunlar, göz, kapak ve çevre dokular için tehlike oluşturur. Hatta mikrop yayılırsa menenjit ve böbrek hastalığı gibi önemli sorunlara yol açabilir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı olan hastalarda gerektiğinde katarakt ameliyatı yapmak bile bir risk oluşturabilir” diye konuştu.

"İLK 12 AYDA MASAJ VE İLAÇLA TEDAVİ"

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisinin genellikle 3 aşamada yapıldığını anlatan Abay, şunları kaydetti:

“İlk aşama, bebekler 12’inci aya gelinceye kadar göz kapakları günde 2-3 kez ılık su ile temizlenir ve doktorun önerdiği damla kullanılarak günde 4-5 seans, 5 dakika burun kökünden aşağı doğru basılarak masaj yapılır. Bu masaj ve damla tedavisinin başarı oranı yüksektir ve en yaygın yöntemdir. Ancak mutlaka doktor kontrolünde yapılmasına özen gösterilmelidir. 12’inci ayına gelmiş ancak ilaç ve masaj tedavisi ile başarılı sonuç alınamamış inatçı gözyaşı kanalı tıkanıklığı durumunda, bebeklerin gözyaşı kesesinin başka bir alana açılması gibi gözde fistül oluşum riski ortaya çıkabilir. Bu durum ile birlikte gözlerde apse ve göz etrafındaki dokularda ciddi enfeksiyonlar görülebilir. Bu aşamada çözüm, ameliyatsız yani kapalı yapılan işlemdir. Ortalama 3 dakika süren işlem, uygun yaşta yapıldığında yüzde 90 oranında iyileşme sağlanmaktadır. Ender olarak sonda işlemi iki veya daha fazla tekrarlanabilir. Üçüncü ve son aşama ise, ameliyatsız yapılan işlemin birden fazla denenmesine rağmen açılamayan kanalların yapılacak açık ameliyatla tedavi edilmesidir.” 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6023 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim