• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Bebeklerde göz çapaklanmasına dikkat

Bebeklerde göz çapaklanmasına dikkat
Cumhuriyet Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Toker, bebeklerin gözündeki çapaklanmanın geçmemesi, kızarıklığın devam etmesi ve göz kapağında şişlik oluşması halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti

Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çapaklanmanın yenidoğanlarda çok sık görüldüğüne işaret etti. Çapaklanmanın, göz yaşı kanalının tıkanarak gözün kendini temizleyememesine veya bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıktığını anlatan Toker, yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemi düşük olduğu için daha çabuk enfeksiyon kapabildiklerini ifade etti. Toker, "Aile, çocuğun gözünü temizlerken ya da yıkadığı esnada mikrop bulaşabilir, doğum sırasında anneden bulaşabilir, hapşırıkla da bulaşabilir." diye konuştu.

Ailenin, bebeğin gözündeki çapaklanmanın ne kadar sürdüğüne ve yoğunluğuna dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Toker, şöyle devam etti:

"Bazısı hafif seyreder ama dışarıdan bulaşan mikropların yaptığı enfeksiyonlar göz kapağını yapıştırır ve kızarma yapar, göz kapağı şişer. Bebeklerde göz çapaklanması normaldir. Ama özellikle gözde kızarma, göz kapaklarını yapıştıracak derecede yoğun şekilde çapaklanma meydana geldiyse bunlar 'keratit' denilen gözdeki saydam tabaka iltihaplanmasına neden olabilir. Bunların da daha ileri aşamaları özellikle menenjit mikrobunun yaptığı enfeksiyonlar göz kaybına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir. Her ne olursa olsun çapaklanma kendiliğinden geçmiyor, kızarıklık devam ediyor ve göz kapağında da şişlik meydana geliyorsa hekime başvurmalı. Aksi takdirde çocukta göz kaybı meydana gelebilir."

Prof. Dr. Toker, bebeğin göz temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini, gözün suyla temizlenmesinin yeterli olacağını sözlerine ekledi.

Merve Topuz

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5246 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim