• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Bebeklerde gaz sancısıyla mücadele etmek

Bebeklerde gaz sancısıyla mücadele etmek
Gaz sancısı, infantil kolik olarak ifade edilmektedir. Özellikle de 2-3 hafta ile 3 ay arasındaki bebeklerde görülmektedir.

Genellikle günün aynı saatlerinde ağlama nöbetleri ile fark edilir. Çocuk hekimi bu konuda mutlaka aileyi uyarmalıdır. Ancak her ağlama nöbeti gaz sancısını ifade etmeyebilir. Gaz sancısı genellikle; aşırı ağlama, ayakları karna çekme, gerinme, karın şişliğinde artma, barsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka ile görülmektedir. Gaz sancısı ile mücadele ederken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, diğer olabilecek sağlık sorunlarını ekarte etme yani gaz sancısı olduğundan emin olmaktadır. Bilinmesi gereken en önemli şey, bebek 3 veya en geç 4 aylık olduğunda bu sıkıntılı durumun ortadan kalkacağıdır.

Bebekte gazın nedenleri nelerdir?

Gaz sancısının en önemli avantajı, kendiliğinden iyileşmenin söz konusu olmasıdır. Sebepleri ise:

Sindirim sistemine bağlı:  Bebeklerde barsak hareketliliğinin artması kaynaklı olarak barsak hareketlerinde ağrı meydana gelebilir.  Annenin beslenmesi de bebeğin sindirim sistemi hareketlerini etkileyen önemli bir faktördür.

İnteraksiyonel hipotez:  Annede mevcut olan anksiyete, anne-bebek arasındaki ilişkiyi bozabileceği gibi aşırı ağlama, bebeğe düşmanlık ve uyumsuz bir ilişki gelişmesine de sebep olmaktadır.  Ailede evlilik ile ilgili çatışmalar, annenin bebeğe vakit ayıramaması, bebekle ilgilenememe durumu, gaz sancısına yol açabilir.

Merkezi sinir sistemi gelişimi: Serotonin barsak düz kasının kasılmasına yol açar. Melatonin ise barsakların gevşemesine yol açar. İlk aylarda barsakların melatonin yetersizliği sebebiyle  gevşeme süresi yetersizdir. Bu durum 3. Aydan sonra kendi kendine düzelmeye başlar.

Gaz sancısı çeken bebek nasıl sakinleştirilir?

İlk olarak bebek mutlaka emzirilmelidir. Ardından kucakta hafif ve sakin şekilde sallanmalıdır. Bu aşamada anne ya da baba adayı bebeği okşamalı, sakin bir sesle konuşmalıdır.  Kucakta yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırmak rahatlatmaya yardımcı olabilir. Ağlama saatlerine yakın banyo ve masaj bebeği rahatlatabilir. Bebeklerin çevresindeki uyaranların azaltılması ve sakin ortamda bulunması da önemlidir.

Bebeklerde gaz oluşmaması için neler yapılabilir?

Bebeğin ilk altı ayda tek başına anne sütü ile beslenmesi oldukça önem teşkil eder. Bu sebeple anne adayı ilk altı ay boyunca tükettiği besinlere dikkat etmelidir. Annenin içtiği inek sütünde bulunan alfa laktalbuminin bebeğe geçmesi ile alerji ve buna kolik ağrıları gelişebilir. Bunun dışında soya, kahve, fındık, fıstık, çikolata, kabuklu deniz ürünleri, brokoli, yeşilbiber ve baharatlı yiyecekler de benzer etkiye yol açabilmektedir. 

Anne ve babalara tavsiyeler:

Bu aşamada anne ve baba olabildiğince sakin kalmalı ve bebeği rahatlatmaya çalışmalıdır. Sakin tutum, bu aşamada oldukça önemlidir. Bitki çayları ve bitkisel kökenli gaz giderici şuruplar yan etkilere neden olabileceğinden doktor bilgisi olmadan kullanılmamalıdır. Tedavide kullanılan çeşitli ilaçlar vardır, ancak etkileri çok sınırlıdır. Doktor önerisi olmaksızın kesinlikle gaz ilacı kullanılmamalıdır.

Kaynak: http://www.bebek.com/gaz-sancisiyla-mucadele-etmek_m 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6965 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim