• BIST 9344.91
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Bebeklerde burun deliğinin kapalı ya da nefes borusunun darlığı nefes almasını güçleştiriyor

Bebeklerde burun deliğinin kapalı ya da nefes borusunun darlığı nefes almasını güçleştiriyor
Bebeğinin rahat nefes alıp verememesi aileleri sürekli endişelendiren ve gözetim altında tutmalarına neden olan bir sorun. Acıbadem Maslak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Ünal, bebeklerde rahat nefes alıp vermeyi etkil

Bebeğinin rahat nefes alıp verememesi aileleri sürekli endişelendiren ve gözetim altında tutmalarına neden olan bir sorun. Acıbadem Maslak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Ünal, bebeklerde rahat nefes alıp vermeyi etkileyen başlıca üç önemli sorun olduğunu açıkladı. Buna göre, laringomalazi, doğuştan burun deliğinin kapalı olması ve doğuştan nefes borusu darlıkları nefes almadaki zorlanmanın sebepleri olarak gösteriliyor.


Prof. Dr. Ömer Faruk Ünal, bebekler rahat nefes alıp verdiklerinde mışıl mışıl uyuduklarını, ancak nefes alma sorunu varsa rahat nefes alacağı bir pozisyon alarak uyuduklarını dile getirdi. `Ya başını geriye doğru atıyor, ya da kaburgalarının içeri çökmesine neden olan bir durumda uyuyor olabilir` diyen Ünal, şöyle konuştu: `Bu durumda nefes alıp verirken bir ötme sesi, ıslık sesi gelir, morarır. Bebeklerdeki nefes alma sıkıntıları değişkenlik gösterebilir. Bebek yemek yerken de sorun yaşayabilir. Yemeğin gırtlağına kaçarak nefesini tıkayabileceği gibi bebeğin efor sarf etmesi halinde de solunum sıkıntısı ortaya çıkar.`


Prof. Dr. Ömer Faruk Ünal, bebeklerde soluk alma sorunlarını şöyle sıraladı: `Laringomalazi: nefes yolunun başındaki gırtlak denilen bölgenin gelişmemesi sonucunda oluşuyor. Morarmalar, nefes darlıkları görülebiliyor ve bebeklerde sık rastlanıyor. Çoğu zaman büyüyünce geçer deniliyor ağır formlarında çocuğun ölümüne neden olabiliyor.


Doğuştan burun deliğinin kapalı olması: 24-25 bin canlı doğundan birinde görülüyor. Türkiye´de yılda 15-20 tane böyle çocuk doğuyor. İki burun deliği de tıkalı olabiliyor.


Doğuştan nefes borusunun darlıkları: Sıkça görülebiliyor. Doğar doğmaz ameliyat edilmesi gerekenleri de var, bu sorun çok kolay atlanabiliyor. Çocuk nezle veya grip olduysa, hava yolunda ödem geliştiyse, ciddi solunum sıkıntısı varsa, nefes borusu darsa altta sorun olup olmadığına bakmak gerekiyor.


Çocuklarda en sık solunum sıkıntısına yol açan sorunlardan biri de geniz eti: Geniz eti alınarak kulağa tüp takılır. Tüm dünyada en sık yapılan ameliyattır. Bazen de hastalar burun tıkanıklığı diye doktora gelirler, sinüzit diye gereksiz yere tedavi edilirler. Boşuna ilaç kullanmak zorunda kalırlar, hastaneye yatarlar.`
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 43268 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim