Hamilelik, ergenlik, menopoz ve regl dönemlerinin yanı sıra, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da hormonal değişiklikler meydana geldiğini hatırlatan Dr. Yıldırım Mirza, bu ilaçların diş etlerini etkilediğini ve ağızdaki bakteri plağında yer alınan toksinlere olan tepkisini şiddetlendirdiğini söylüyor. Bu da diş etlerinin şişmesine, renginin kızarmasına, kolayca kanamasına ve hassaslaşmasına neden olduğunu söylüyor. Hamile hastalara sadece acil durumlarda müdahale edilebiliyor. Bu nedenle sağlıklı bir ağızla hamileliğe başlamak önem taşıyor.
Kadınların yüzde 64’ü meme kanserine karşı önlem almıyor
Avon Türkiye’nin yaptığı meme kanseri araştırmasına göre Türkiye’de kadınların yüzde 64’ü meme kanserine karşı herhangi bir önlem almıyor. “Meme Kanseri ile Mücadele Projesi”nin 15. yılında, 12 farklı ilde 18-65 yaşları arasındaki 1.300 kadınla telefon görüşmesi yoluyla gerçekleştirilen araştırmada ortaya çıkan bazı sonuçlar şöyle:
• Meme kanserine karşı önlem alan kadınların yüzde 72’lik çoğunluğu kendi kendine muayene yöntemini tercih ediyor.
• Sosyoekonomik statü yükseldikçe, meme kanserine karşı doktora gitme ve mamografi çektirme oranları da artıyor.
• Daha önce mamografi çektirdiğini söyleyen kadınların oranı sadece yüzde 27.
• 55 yaşın üstündeki kadınların yarısından fazlası bugüne kadar mamografi çektirmediklerini söylerken; bu grubun yüzde 40’ı her yıl mutlaka bir kez mamografi çektirdiklerini belirtiyor.
Antibiyotik vajina florasını bozuyor
Kaşıntı, yanma, kötü kokulu vajinal akıntı ile karakterize olan vajinal enfeksiyonların sebeplerinden birinin de antibiyotik kullanımı olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü antibiyotikler bu bölgedeki bakteri ve mantarları öldürürken, vajinayı yabancı mikro organizmalara karşı koruyan yararlı bakterileri de yok ediyor. Türk- Alman Jinekoloji Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, yararlı bakterilerden en önemlisinin lactobacillus acidophilus olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Bu bakteri vajinanın doğal florasında yaşayıp, vajinanın hastalıklardan korunmasını sağlıyor. Aslında bu bakteriler antibiyotik veya mantar tedavisi sonrası yavaş yavaş ortamda çoğalacaktır. Fakat daha tam çoğalmadığı dönemde vajinaya başka bir bakteri veya mantar girerse, kişi tekrar vajinal bir hastalığa yakalanıyor.” Lactobacillus acidophilus içeren preparatlar olduğunu söyleyen Ünlü, “Eğer antibiyotik veya mantar tedavisi sonrası bu yararlı bakterileri vajinal floraya hızla yerleştirebilirsek hastalıkların tekrarlama sıklığını da belirgin şekilde azaltmış oluruz” diyor.
Adet döngünüzü kayıt altına alın
Adet döngüleriniz sağlık durumunuzla ilgili birçok ipucu verebilir. Örneğin, seyrek ya da sık adet görme polikistik over sendromu, miyom ya da hormonal problemler gibi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bu nedenle hafızanıza güvenmeyin, ajandanıza adet gördüğünüz tarihleri not almayı alışkanlık haline getirin.
Formsante Dergisi