• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

Bebek emzirmenin altın kuralları

Bebek emzirmenin altın kuralları
Yeni anneler için Dr. Anıl Yeşildal'ın anlattığı doğum sonrası bebek emzirmenin altın kuralları ile daha keyifli bir lohusalık dönemi geçirebilirsiniz. İşte, her yönüyle emzirme rehberi...

Yeni anneler için lohusalık, emzirme, her yönüyle bilinirse ancak harika bir lohusalık dönemi anlamına gelir. Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Anıl Yeşildal, A'dan Z'ye emzirmenin altın kurallarını şöyle açıklıyor:

"Bebeğinizi onun sevdiği tarafınızda tutun, onu vücudunuz boyunca sarılı tutmaya çalışın. Emzirirken aynı taraftaki kolunuzla destek sağlayın. Bebeğiniz 'sizinle göğüs göğüse, çenesi göğüs hizanızda' yatıyor ve ağzı göğsünüzde ve meme ucuyla aynı hizada olmalı.
Kucağınızda bulunduracağınız bir yastık faydalı olabilir.

Bebeğinizin altta kalan kolunu vücudunuza sarın. Emzirirken bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu memeye dönük, meme ucu hizasında olmalıdır. Kendiniz de rahat bir pozisyonda oturun. Bebeğin yalnız meme ucunu değil, meme ucu etrafındaki koyu renkli bölümü de kavramasına dikkat ediniz. Bu şekilde hem bebek iyi emer hem de meme ucunuz zedelenmez.

• Serbest elinizle bebeğinizi göğsünüze doğru yöneltin. Göğüs ucunuzla alt dudağına dokunun ve bebeğinizin ağzını geniş açması için bekleyin.

• Ağzı geniş açılır açılmaz bebeğinizi hızlı bir şekilde göğsünüze götürün, bebeğinizin meme başınız ve etrafındaki koyu kısmın büyük bölümünü de aldığından emin olun.

• Bebeğiniz emerken ağzının genişçe açık olduğunu ve iki dudağının dışa doğru açıldığını ya da göğsünüz üzerine kapandığını fark edeceksiniz.

• Bebeğiniz normal bir şekilde tatmin olduğunda duracak ve göğsünüzü bırakacaktır. Eğer bebeğinizin göğsünüzü bırakmasını isterseniz, bebeğinizin emmesini durdurmak için temiz küçük parmağınızı ağzının kenarına yerleştirin. Ya da burnunu hafifçe sıktırınız.

Göğüslerinizdeki sütü artıran en önemli etmen, bebeğinizi sık aralarla ve yukarıda belirtildiği şekilde uygun teknikle emzirmenizdir. Emziren anneler her zaman sutyen giymelidirler. Sutyen bol ve pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır.

Göğüslerdeki sütün bitmesiyle birlikte yeniden süt oluşmaya başlar. Bu nedenle bebeğinizi sık emzirin. Bebeğinizin emmediği durumlarda göğsünüzü elinizle sağlayarak ya da bir süt pompası kullanarak mutlaka boşaltın.

İlk 6 ay sadece anne sütü
İlk 6 ay bebeğinizi yalnızca anne sütü ile besleyin. Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen ek besinler emme gereksinimini ve sıklığını azaltacağı gibi dolaylı olarak sütünüzün azalmasına neden olur ve anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller.

İster hastalık durumu olsun ister hava çok sıcak olsun altı aydan önce bebeğinizin anne sütü dışında su veya başka sıvılara ihtiyacı yoktur (bitkisel çaylar, meyve suyu, mama gibi).

Anne sütünün yetersiz olduğu düşüncesi ile doktora danışmadan bebeğinize yeni bir besin vermeyin. Başka bir besin vermek gerektiğinde bunun nasıl hazırlanacağını iyice öğrenin ve temizlik kurallarına çok dikkat edin."


pudra

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4733 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim