ÖZGÜL ÖZTÜRK
Sıralı dağıtıma tabi reçeteler' sınıfında yer alan işyeri hekimi reçetelerini iki ayrı sisteme kaydetmeyi zahmetli bulan bazı eczacılar hastaları mağdur ediyor. Aylık 4 bin-18 bin TL arasında değişen yüksek kotaların bitme olasılığı olmadığını belirten Türkiye Eczacılar Birliği ve İstanbul Eczacılar Odası yöneticileri, hastaları hakkını aramaya davet ediyor. İstanbul'un Çapa ilçesindeki 3 ayrı eczacının, "Kotamız doldu" diyerek kendisine ilaç verilmediğini söyleyen bir AKŞAM okuru, yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:
AYIN 2'SİNDE BİTMESİ İMKANSIZ
"İşyeri hekimi tarafından 2 Ekim tarihinde yazılan reçetedeki ilaçlarımı almak üzere bir eczaneye gittim. Peşpeşe girdiğim her üç eczane de işyeri hekimi kotalarının dolduğunu söyleyip reçetede yazılan ilaçları vermediler. Dördüncü eczacı, ayın henüz başında işyeri hekimi kotalarının dolmasının mümkün olmadığını, ancak işyeri hekimi reçeteleri 2 ayrı sisteme girmek zorunda kalan eczacıların zaman kaybetmemek için birçok hastayı mağdur ettiğini söyledi. Özetle bu eczacıların tamamen kişisel inisiyatifleriyle hastaları mağdur ettiğini gördüm."
talebe göre belirleniyor
İlaç alacak hastaları mağdur eden bu konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, işyeri hekimi kotalarının eczanelerin bulunduğu bölgelerin talebine göre belirlendiğine dikkat çekti.
Başka açıklaması yok
ÇOLAK kotaların talebe göre belirlendiğini, bu nedenle kotaların bitmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını söyledi. Tüm eczanelerin bu ilaçları karşılayacak limitleri olduğuna dikkat çeken Çolak, "Kotayı bahane eden eczacı, ilacı vermek istemiyordur, başka açıklaması yok" dedi.
Öncelik iş yükü değil sağlık
İstanbul Eczacılar Odası da işyeri hekimi reçetelerinde de SGK Medula Sisteminden provizyon alma zorunluluğu bulunduğunu, sadece sıralı dağıtıma tabi reçetelerin ayrıca Türk Eczacıları Birliği'nin Sıralı Dağıtım Reçete Sistemine de kayıt edildiğini açıkladı. Oda'nın AKŞAM'a yaptığı açıklamada "Hiçbir eczanemizin, işyeri hekimi reçetelerini ya da herhangi bir reçeteyi, kayıt zorluğu endişesiyle karşılamak istememesi mümkün değildir. Önceliğimiz iş yükümüz değil, hastalarımızın sağlığıdır" ifadelerine yer verildi.
İstenirse limit yükseltiliyor
2012 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol'ün 3.7 maddesi gereğince işyeri hekimi reçetelerinde ülke genelinde üst limit uygulamasına geçilmiştir. İstanbul için, bölgelerin işyeri hekimi reçete potansiyelleri göz önüne alınarak limitler belirlenmektedir. Genel olarak bölge limitlerinde doluluk bulunmamakla birlikte, bölgenin durumuna göre aylık limit 18 bin liraya kadar da çıkabiliyor.