Diyetisyen Müge Arslan’dan kurban bayramına özel beslenme tüyoları!
Aile ve dostlarla birlikte zengin kahvaltı sofraları, davetler, bayram ziyaretleri ve beraberinde getirdikleri ikramlar özellikle bayramlarda tüketilen yağlı et ve kalorili yiyeceklerin artması ve bunlara eşlik edebilecek sağlık sorunları… İşte bayramı tadında geçirmek için küçük tüyolar!
- Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih edin ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanın. Pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalı. İçerisindeki doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yanında dengeli bir karışım sağlamak için az zeytinyağı konulmuş salata yenmeli.
- Kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmalar, içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmeli. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur.
3. Kurban bayramlarında genelde sakatat tüketimi de arttığı için özellikle kolesterolü ve kalp-damar hastalığı riski yüksek olan kişilerin, sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekiyor.
4. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli. Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı. Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir.
5. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketmeyin, şeker kullanmayın.
6. Bayram boyunca günde 8 - 10 bardak su için. Özellikle her sabah kalkınca ve öğünlerden önce ılık su için.
7. Bayramda bol bol yürüyün, en az 45 dakika.