• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Bayramda kilo aldıran 3 sebep

Bayramda kilo aldıran 3 sebep
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala bayramda kilo almak istemiyorsanız bu haberi mutlaka okuyun... Bayramda kilo alıran üç neden,..

Bayramda kilo alıran üç neden Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, Ramazan Bayramı’nda kilo almaya yol açan üç nedeni şöyle sıralıyor.

Ramazan ayında oruçluyken, metabolizma hızı neredeyse durmaya yakın çalışıyor. İftar saati ile birlikte çok miktarda ve hızlı gıda tüketimi, ciddi olarak hazımsızlık ve mide problemlerine yol açabiliyor. Ortaya çıkan bu sorunlar kilo alınmasında önemli bir etken. Oruç tutanlar için bayram ise, 2 öğünlük beslenmeden 3 öğünlük normal beslenme sürecine geçilmesi anlamına geliyor ki, dikkat edilmezse, yine kilo almak ve yeni sindirim sorunları yaşamak mümkün. Çünkü bayramla birlikte hem öğün sayısı hem de yenilen miktar ve kalori oranı arttığından kilo almak kolaylaşıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, Ramazan Bayramı’nda kilo almaya yol açan üç nedeni şöyle sıralıyor: * Çok fazla miktarda şekerli çay ve kahve tüketmek * Hamur işini abartmak * Şeker ve tatlı tüketimini artırmak

ÇAY VE KAHVE İKRAMINA DİKKAT:
Bayram ikramlarında şekerli gıdaların dışında çay ve kahve gibi ikramlar da çok yoğun olarak servis ediliyor. Gidilen her yerde ikram edilen çay ve kahveyi içmemeye ya da az sayıda ve şekersiz tüketmeye çalışmak kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı oluyor. Bununla birlikte günlük 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermek vücudun sıvı dengesinin sağlanması anlamında önem taşıyor.

HAMUR İŞLERİNİ ÇOK TÜKETMEK HIZLI KİLO ALDIRIYOR:
Ramazan ayında iftar yemeklerinde genelde insanlar uzun süren açlık nedeniyle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek gibi karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyor. Sebze ve meyve gibi lif oranı yüksek ancak enerjisi daha düşük besinlerden uzak duruluyor ya da az tüketiliyor. Bu da hazımsızlıkların artması dışında kabızlık ve hızlı kilo artışlarına neden oluyor. Ramazan bayramında kilo artışlarının olmaması ve mide problemlerinin ortadan kalkması için, karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmek yerine sebze, meyve ağırlıklı ve düzenli beslenmek önem taşıyor.

MEYVE VE SÜTLÜ TATLI TERCİH EDİN:
Bayramlardaki en önemli adetlerden birisi büyüklerin ve akrabaların ziyareti. Bu ziyaretlerde ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Miktar olarak küçük fakat boş ve fazla kalori içeren bu gıdaları, her ikram edilen yerde tüketmemeye ya da porsiyonlarınızı azaltmaya çalışın. Sunulan tatlı ve şekerli gıdaları sınırlı tüketmeye çalışırken, evimize ziyarete gelenlere de aynı özeni göstermek önemli. Mesela ağır şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar ikram etmeye çalışıp çok fazla israrcı olmamak bu özenin bir parçasını oluşturuyor.

AĞIR SPORDAN UZAK DURUN
Ramazan ayında oruç tutarken su kaybı olmaması ve kan şekerinin çok fazla düşmemesi için egzersiz yapmak doğru değil. O yüzden bayramla birlikte egzersiz ve yürüyüş yapmayı artırmak kilo kontrolünü sağlamak ve bayramda alınan fazla enerjiyi dengeye getirebilmek için yardımcı olabiliyor. Egzersiz ve yürüyüş yapmaya yeterli zamanınız olmasa bile günlük hareketleri artırmaya çalışmak da faydalı. Asansöre binmek yerine merdiven çıkmak, kısa mesafelerde araba kullanmak yerine yürümeyi tercih etmek gibi...



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2573 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim