• BIST 9609.1
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 12 °C

Bayat ve küflü ekmek karaciğeri kanser ediyor

Bayat ve küflü ekmek karaciğeri kanser ediyor
'Tazesi mideye oturur' diyerek bayat ekmek tüketenler dikkat! Küflenmiş ya da bayatlamış ekmek, kuruyemiş, baharat, salça, turşu gibi yiyecekler,..

'Tazesi mideye oturur' diyerek bayat ekmek tüketenler dikkat! Küflenmiş ya da bayatlamış ekmek, kuruyemiş, baharat, salça, turşu gibi yiyecekler karaciğer kanserine yol açıyor. Uzmanlar uyarıyor: Küflü tarafını koparıp ekmeğin kalanını yemek de tehlikeli

Bayat ekmekteki aflatoksin, mide, bağırsak ve karaciğer kanserine yol açabiliyor. Ekmeğin yanında, bayat, küflü fındık, fıstık gibi kuruyemiş ve isot, karabiber gibi baharatlar da özellikle karaciğerinizi tehdit ediyor. Antalya'da düzenlenen 7. Hepato Gastroenteroloji Kongresi'nde konuşan Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, karaciğerin vücuttaki toksinleri temizleyen organ olduğunu, çok fazla toksinle karşılaştığında da zedelendiğini söyledi.

Dökmeci, aflatoksin içeren bayat ve küflü kuruyemişlerle özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çok tüketilen isot gibi baharatların tüketilmesinin karaciğer kanserine yol açabileceğini bildirdi. Aflatoksinin bayatlayan ve mantarlaşan besinlerde bolca biriktiğini anlatan Dökmeci, 'Karaciğer kanserinin oluşumunda aflatoksinin çok önemli rolü var. Uzun süre açıkta bekleyen tahıl, kuruyemiş ve baharat gibi besinlerde bu madde ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tür besinler tüketilirken kokusuna ve görünümüne dikkat edilmelidir' diye konuştu.

KÜFLÜ TARAFI ATIP GERİSİNİ YEMEYİN
Uzmanlara göre, mısır unu başta olmak üzere iyi saklanmamış tahıllar ile üzerinde beyaz tabaka birikmiş salça, turşu ve şalgam türü mayalı yiyecek içecekler önemli aflatoksin kaynaklarını oluşturuyor. Doktorlar, insanların yaptıkları en büyük hatanın küflü tarafı çıkarıp gıdaların yenilmesine devam edilmesi olduğunu söylüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim