SGK Başkanı yılmaz TRTHABER “Satır Başı” programına katılarak borcu olan vatandaşların yapılandırma son başvuru tarihini kaçırmaması gerektiğini ifade ederek “yapılandırma için son 3 gün, vatandaşlarımızın borçlarını yapılandırabilmesi için 31 Aralık 2020 tarihine kadar mutlaka SGK’ya başvuruda bulunması gerekiyor” dedi.
31 Ağustos 2020 ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş sigorta primleri, Genel Sağlık Sigortası primleri, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası veya meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklarının yanı sıra Bağ-Kur (4/b) sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklarının da yapılandırma kapsamına alındığını belirten Yılmaz "Vatandaşlarımızın borçlarını ikişer aylık periyodlarla, 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğiyle ödeyebilme imkanı bulunmaktadır. Borçlarını taksitle Ödemek isteyen vatandaşlarımız Kanundaki vade farkını ödemek suretiyle; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğinden birini tercih edebilecektir. 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaşımız borcunu 36 ayda ödeyecektir. Ayrıca Belediyelerimiz 120, spor kulüplerimiz ise 72 aylık ödeme imkanından faydalanabilecektir” ifadelerini kullandı.
“Vatandaşlarımız Büyük Avantaj Sağlayacak”
Borçları olan vatandaşlarımızın yapılandırma başvurusunda bulunarak büyük avantajlar elde edeceğini dile getiren SGK Başkanı Yılmaz “Başvurular e-sigorta kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezine de yapılabilir” dedi.
Borç yapılandırmasında Son başvuru tarihinin 31 Aralık 2020 olduğunu özellikle söyleyen Başkan Yılmaz konuşmasının devamında, “4b’li (Bağ-kur) sigortalılarının durdurulan ihya borçlarını 1 Şubat 2021 tarihine kadar yapılandırması gerekiyor. Anapara borçları için gecikme cezası ve gecikme zammının ile faiz uygulanmayacak. Bunların yerine borçlar Yurtiçi Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncellenecektir. Peşin ödemede hesaplanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 90'ı, iki taksitte ödemede ise Yİ-ÜFE'nin yüzde 50'si silinecektir. İdari para cezalarının anapara borcunun yüzde 50'si silinmekte ve kalanı da Yİ-ÜFE ile güncellenmektedir. Asılları ödenmiş alacakların fer‘ilerinin yapılandırılarak ödenmesi halinde yüzde 60'ı silinmektedir. Yapılandırma ödemeleri düzenli olarak devam ettiği sürece, işverenlerimiz sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanmaya devam eder. İlk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla işverenler, borcu yoktur yazısı alabilmektedir" vurgusu yaptı.
Yapılandırmanın avantajına örnek veren Yılmaz, “2008 yılında bin 200 tutarındaki bir borca gecikme zammı ve gecikme faizi uyguladığımız zaman yaklaşık 4 bin 600 TL ödemeleri gerekmekteydi. Vatandaşlarımızın bunu borcu yapılandırmaları ve peşin ödemeleri halinde bin 281 TL ödemiş olacaklar. Baktığınızda bin 200 TL olan borç için vatandaşımızın bugün 4bin 600 TL ödemesi gerekirken yapılandırması sonucunda bin 281 TL borç ödeyecekler” açıklamasında bulundu.
İlk taksitin peşin ödeme tarihinin 1 Mart 2021 olduğunu vurgulayan Yılmaz, yapılandırma taksitlerinden ilk iki taksitin süresinde ödenmemesi, ilk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırmanın bozulacağına dikkat çekti.