• BIST 9910.61
  • Altın 3064.797
  • Dolar 35.4021
  • Euro 36.2466
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 15 °C

Başka hastalarda da denenecek

Başka hastalarda da denenecek
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastasında uygulanarak başarı elde edilen Duble Filtrasyon Plazmaferezi yönteminin başka kişilerde de uygulanacağı belirtildi. Bu sayede yöntemin ne kadar ...

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastasında uygulanarak başarı elde edilen Duble Filtrasyon Plazmaferezi yönteminin başka kişilerde de uygulanacağı belirtildi. Bu sayede yöntemin ne kadar etkili olduğu net bir şekilde ortaya konacak.

Yöntemin bir destek tedavisi olduğunun altını çizen Hemaferez Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr Osman İlhan, "Duble filtrasyon, Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastanın doğrudan tedavisi değil, virüsün sebep oldukları ve ölüme yol açan etkilerin ortadan kaldırılmasıdır." dedi.Sağlık BakanlığıZoonotik Hastalıklar Daire Başkanı Tamer Sami Peliti ise, sonuçların bir ay içinde elde edilmesi için çalışacaklarını söyledi.

Kene ısırması şikayeti ile İbni Sina Hastanesi'ne başvuran ve burada 16 gün yoğun bakım tedavisi gören erkek bir hastaya uygulanan Duble Filtrasyon Plazmaferezi yöntemi, Sağlık Bakanlığı'nda yapılan toplantıda ele alındı. Verilen arada Hemaferez Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan ve Sağlık Bakanlığı Zoonotik Hastalıklar Daire Başkanı Tamer Sami Peliti'nin de bulunduğu bir grup bilim adamı gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Uyguladıkları yöntem hakkında bilgi veren Prof. Dr. Osman İlhan, duble filtrasyon işleminin Türkiye'de uygulana gelen bir yöntem olduğuna dikkat çekti. Bununla birlikte yöntemin ilk kez KKKA'lı bir hastada uygulandığını dile getiren İlhan, bu anlamda dünyada da bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. İlhan, söz konusu yöntemin Japonya'da Hepatit C'li hastalarda da uygulandığı bilgisini verdi.

Yöntemin bir destek tedavisi olduğunun, doğrudan virüse karşı bir tedavi olmadığının altını çizen İlhan, "Duble filtrasyon; kanda bulunanhastalıkvirüsünün alınması veya azaltılması ayrıca hastayı komaya sokan ve organ yetmezliği ile bütün vücutta iç kanamaya yol açan maddelerin alınması prensibidir. Özetle, duble filtrasyon, KKKA'lı hastanın doğrudan tedavisi değil, virüsün sebep oldukları ve ölüme yol açan etkilerin ortadan kaldırılmasıdır." şeklinde konuştu.

Bakanlıkta ilgili komisyonlar ile ortak bir toplantı gerçekleştirdiklerini dile getiren İlhan; ümit verici olarak nitelendirilen söz konusu yöntemin, Bakanlığın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Komisyonu'nun ortaya koyacağı standartlara göre belirlenen bir grup hastada uygulanacağı bu çalışmaların sonuçlarının Bakanlık Etik Kurulu'na sunulacağını aktardı.

Hastalığın bugüne kadar 5 bin kişide görüldüğünü ve bunlardan 250'sinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken İlhan, yöntemin her kişide uygulanmayacağını kaydetti. İlhan, yöntemin virüs düzeyi belli miktarın üstünde olan, hastalığı ilerlemiş kişilerde deneneceğini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı'nda da uzun süredir konuyla ilgili çalışma sürdürüldüğünü hatırlatan İlhan, 'kandaki virüs sayısını azaltarak kullanılanilaçve anti serumun etkinliğini artırabilir miyiz?' sorusuna cevap aradıklarını belirtti. İlhan, "Yani olay tek bir sistem değil." ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı Zoonotik Hastalıklar Daire Başkanı Tamer Sami Peliti ise, "Bu konuda hocamız ile beraber ortak bir proje sürdüreceğiz. Umut verici bir yöntem ama kesin tedavi değil, destek tedavisi. Şu ana kadar da bir vakada uygulandı. Yöntemin ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz." diye konuştu. Peliti, sonuçların bir ay içinde netleşmesi için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3260 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim