• BIST 8663.88
  • Altın 3020.814
  • Dolar 34.3431
  • Euro 37.3792
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 11 °C

Başarılı Olma Kaygısı Diş Sıkmayı Tetikliyor

Başarılı Olma Kaygısı Diş Sıkmayı Tetikliyor
Dt. Kardelen Beşkardeş, diş sıkma ve gıcırdatmanın çocuklarda sanılanın aksine oldukça sık görüldüğünü ve okulda başarılı olma konusunda duyulan...

Dt. Kardelen Beşkardeş, diş sıkma ve gıcırdatmanın çocuklarda sanılanın aksine oldukça sık görüldüğünü ve okulda başarılı olma konusunda duyulan endişenin de bu sorunu tetiklediğini söyledi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Kardelen Beşkardeş, stres ve kaygının diş sıkmanın en yaygın nedeni olduğunu söyledi.

Bebeklik döneminden itibaren çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi Bruksizm (diş sıkma) görüldüğünü aktaran Dt. Kardelen Beşkardeş, bu durumun çocukların dişlerinde aşınma ve yeme bozukluğuna yol açtığını belirtti.

Dt. Kardelen Beşkardeş, okulda başarılı olma konusunda duyulan endişenin de diş sıkma ve gıcırdatmanın bir nedeni olduğunu ve solunum problemleri, uykusuzluk, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, reflü ve çapraşık dişlerin de bu sorunu tetiklediğini aktardı.

İlk muayene temizlik gibi kolay bir işlem olmalı

Ebeveynlerin farkında olmadan çocukların diş hekimi korkusu yaşamasına neden olduğunu da aktaran Dt. Kardelen Beşkardeş, bu korkunun tetiklenmemesi için ailelerin dikkat etmesi gerekenleri sıraladı;

1-Erken yaşta düzenli diş hekimi kontrollerine alıştırmak, diş hekimi korkusunu önler.

2-İlk ziyaretin sadece muayene veya temizlik gibi kolay işlem içermesi, eğlenceli ve güven verici bir deneyim sağlar.

3-Diş hekimi ziyaretleri öncesinde çocukları bilgilendirmek ve hazırlamak, bilinmezlik korkusunu azaltır. Bu noktada ebeveynlerin olumlu bir dil kullanmaları, korku verici kelimelerden kaçınmaları, sakin ve destekleyici bir tavır sergilemeleri önemli.

4-Ebeveynler kendi deneyimlerinden kaynaklı endişeleri çocuklara aktarmamalı.

5-Çocukların, doktor aletlerine benzer oyuncaklar ve peluş hayvanlar ile diş hekimi oyunları oynamaları, diş muayenesine dair bilgi edinmelerini sağlarken, korkularını da yatıştırır.

6-Muayene sonrasında hoşlarına gidecek etkinliklerin planlanması motive olmalarını sağlar.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1625 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim