İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu: "Kadavra bağışının artmasını istiyoruz. Canlı bizim için en son tercih olmalı. Organlarımız toprak olacağına birilerine can olsun"
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında "Organlarımız Toprak Olmasın Can Olsun" sempozyumu düzenlendi.
Organ bağışının önemi, farkındalığın artırılması ve Türkiye'nin organ naklinde geldiği son durumla ilgili birçok konunun tartışıldığı sempozyuma farklı alanlardan doktor, uzman ve organ nakli sorumluları katıldı.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin organ naklinde dünyada örnek ülkelerden biri hale geldiğini dikkati çekerek, organ bağışıyla ilgili farkındalığın artırılması çağrısında bulundu.
Türkiye'nin özellikle canlıdan canlıya organ naklinde dünyada en iyi ülkelerden biri olduğunu aktaran Memişoğlu, "Hem altyapı anlamında hem insan gücü anlamında çok iyi yerlerdeyiz. Sadece İstanbul'da 17 karaciğer nakil merkezi, 35 böbrek nakil merkezimiz var ruhsatlandırılmış. Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500'ün üzerinde karaciğer nakli var. 5 bine yakın böbrek nakli var." diye konuştu.
- Kadavra bağışının artmasını istiyoruz"
Prof. Dr. Memişoğlu bununla birlikte organ bağışı konusunda eksiklikler olduğunu belirterek, şu çağrıyı yaptı:
"Kadavra bağışının artmasını istiyoruz. Canlı bizim için en son tercih olmalı. İnsanların bağış yapmasını her zaman tavsiye ediyoruz. Yakınlarının organlarını bağışlayanlara çok teşekkür ediyorum. Birçoğuyla konuştuğumuz zaman o kadar mutlular ki yakınlarının bir parçası yaşamaya devam ediyor. Bir insanın hayatını kurtarma konusunda aracı olmuşlar. Organlarımız toprak olacağına birilerine can olsun. "
Memişoğlu organ bağışı konusundaki farkındalığı artırmak için empatiyle hareket edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Kendi karaciğerinin yarısını çocuğuna veren annenin, böbreğinin bir tanesini kardeşine verenin duygularını anlatmak lazım. Ama maalesef bağış organlarımız yeterli değil. "ifadelerini kullandı.
- "Ülkemizde organ nakli bekleyenlerin çoğu çocuk"
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Prof. Dr. Nurettin Yiyit de konuşmasında hastanenin çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Hastanenin yeni olmasına rağmen organ nakli konusunda önemli çalışmalara imza attığını söyleyen Yiyit, "Hastane olarak çocuk kemik iliği, böbrek ve karaciğer nakli konusunda önemli yol katettik. İnşallah bir ay içinde yetişkin kemik iliği, birkaç ay sonra da kalp ve akciğerde de önemli bir simge alan olacağımızı düşünüyorum. Bugün bizden beklenen de donör sayısını artırmak adına her birimizin gönüllü olması." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Yiyit de organ bağışı alanında farkındalığın artırılması gerektiğine vurgu yaparak, şöyle dedi:
"Bu haftalar bizim için çok önemli. Ülkemizde organ nakli bekleyenlerin çoğunun çocuk olduğunu biliyoruz.
Bu süreçte hastane olarak da 2 yılda çok ciddi yol katettik. Bizim insanımız ikna edildiğinde sözünün gereğini yapıyor. Çünkü hayattayken karaciğerini böbreğini verebilen, hatta neyi varsa hiç tanımadığı insanlarla karşılıksız paylaşabilen bir ülkenin organ bağışı gibi bir derdinin olacağını düşünmüyorum."
Sempozyum kapsamında organ ve doku naklindeki son gelişmeler, organ nakillerinde karşılaşılan zorluklar, organ nakli farkındalığı, organ naklinde bölge ülkelerin değerlendirilmesi, kan bağışı gibi konular ele alınacak.