BEYİN DAMARLARINA DİKKAT EDİLMELİ!
Anevrizmanın nedenleri:
Damarlardaki yetersizlikler ve bozukluklar
Damar sertleşmeleri
Hipertansiyon
Travma ve çarpma gibi durumlarda ortaya çıkan olaylar
Enfeksiyona bağlı olan ağrılara da dikkat edilmelidir.
DOĞUM KONTROL HAPI RİSKLİ
Sigara ve hipertansiyon anevrizmanın oluşmasında ana iki faktördür.
Doğum kontrol haplarına dikkat edilmelidir.
Uyuşturucu kullanımı, çok ciddi bir risk faktörüdür. Özellikle kokain, beyin anevrizmalarında önemli bir risk faktörüdür.
Alkol; anevrizma oluşumunda şüpheli faktörlerden biridir.
KESİN TANI YÖNTEMİ ANJİYO
Kimler daha fazla risk altında?
En büyük risk grupları; sigara içenler ve tansiyon hastaları... Ama çocuklarda ve gençlerde de anevrizma görülebiliyor. Gençlerde özellikle kokain kullanımına bağlı olarak anevrizma ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda ise genetik damar bozuklukları, anevrizmanın oluşmasına neden olabiliyor.
Anevrizmanın teşhisi nasıl yapılır?
Anevrizmadaki kusma, baş dönmesi, bayılma gibi semptomlar, anevrizma kanamaya başladığı anda ortaya çıkabilir. Daha sonra bu hastalar, şiddetli baş ağrısı ile doktora giderler. Bu semptomlara 'ense sertliği' de (çok önemli bir anevrizma belirtisidir) eklenmişse hastaya mutlaka anjiyo yapılmalı. Anevrizmanın kesin teşhisi anjiyo ile yapılıyor. Anjiyoyla, yüzde 100 kesin bir tanı konulabiliyor.
DOKTORLAR ATLAYABİLİYOR
Belirtilere rağmen atlanabiliyor mu?
Hasta geldiğinde çoğu zaman kanama başlamış durumda oluyor. O yüzden doktorun dikkati, hastaya zamanında müdahale edilmesini sağlıyor. Ama bazen konuya vâkıf olmayan doktorlar, anevrizma kanaması olma ihtimalini atlayabiliyor. Oysa hastanın şikayetleri iyi tahlil edildikten sonra anevrizmayı kaçırma ihmali çok fazla olmuyor.