• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

Balkabağı sağlık kaynağı

Balkabağı sağlık kaynağı
Elinizin altında böyle bir nimet varsa öpüp başınıza koymalısınız. Balkabağı genellikle basit bir kış sebzesi-meyvesi olarak düşünülse de besleyici özellikleri yabana atılamaz.

Adapazarlıyız ve kabağımız çok ünlüdür. Çorbasından tatlısına hepsini yaparız, çocukluğumuz da faydalarını dinleyerek geçmiştir. Söylenenler doğru mudur? T.M/Adapazarı

Elinizin altında böyle bir nimet varsa öpüp başınıza koymalısınız. Balkabağı genellikle basit bir kış sebzesi-meyvesi olarak düşünülse de besleyici özellikleri yabana atılamaz. Faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

A VİTAMİNİ DEPOSU
Balkabağı lifli bir besindir ve sindirim sisteminin iyi çalışması için bol bol lif tüketmek gerekir. Hanımlar balkabağını diyetlerine eklerse, şişkinlik problemlerinin de önü alınabilir.
Balkabağına rengini veren lutein, alfa ve beta karoten maddeleri, vücutta A vitaminine dönüşür. Balkabağı öyle iyi bir A vitamini deposudur ki; 100 gram kabak günlük ihtiyacın yarısını karşılar.

ÇEKİRDEK İLAÇ GİBİ
Balkabağının içinde sakladığı asıl mücevher; çekirdekleridir. Kabak çekirdeğinin içindeki doymamış yağ asitleri, Omega 3 ve fitosteroller; kan kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olur. Fitosteroller, kolesterolün yerine geçerek onların bağırsaklardan emilmesine engel olur.
Kabak çekirdeği ayrıca; her erkeğin 50 yaşından sonra az ya da çok yakındığı prostat büyümesine karşı da etkilidir.
***
Üflemeli glokom muayenesi

Ailemde glokom (göz tansiyonu) var ve benim de muayene olmam gerekiyor ama gözüme dokunulmasından çok korkuyorum. Nasıl muayene olabilirim? F.L./Yozgat

Glokomun tespiti; düzenli göz kontrolleri sırasında yapılan göz içi basıncı ölçümlerinde olur. Bugünkü tekniklerle, artık göze hiç dokunulmadan göz içi basıncı ölçülebilmektedir.

SİNİRLERE BAKILIYOR
'Havalı tonometre' denilen alet yardımı ile göz üzerine hava üflenerek yapılan ölçümler; hastaların büyük kısmında doğru basınç değerlerini verir. Şüpheli durumlarda, göze temas eden bazı tekniklerle daha kesin ölçüm türleri de kullanılabilir. Göz içi basıncının normal değerlerin üzerinde olması, tek başına glokom hastalığı anlamına gelmez. Tamamen normal ölçülen değerler de, her hasta için sağlıklı göz anlamına gelmeyebilir. Hekim; görme sinirini muayene etmeli ve gerekirse görme alanı, görme siniri ve sinir lifleri analizini yapmalıdır. Glokom hastalığı tespit edildikten sonra tedavi hiç gecikmeden başlamalıdır.
***
Boy uzaması 18 yaşında durur

18 yaşında ve 162 santimetre boyunda bir kızım. Polis olmak istiyorum ama boyumun 165 olması gerekiyormuş. Bir yılda üç santimetre uzar mıyım? A. T/Antakya

Her insan farklıdır; farklı büyür, farklı gelişir. Bu nedenle sorunuza ancak standart kriterler kullanılarak genel bir cevap verilebilir.

İLK ÂDETLE BAŞLIYOR
Buluğ çağı öncesindeki ilk bedensel farklılaşmalar; kızlarda ortalama 10, erkeklerde ise 12 yaş civarında başlar. Ergenliğin başlarına gelindiğinde, gencin boyu yetişkin uzunluğunun yüzde 80'ine ulaşmıştır. Ergenlik döneminden iki ila dört yıl sonra, yetişkinlik boyunun yüzde 90'ına erişilir. İlk âdet kanamasından sonra altı santimetre kadar boy büyümesi olur. İlk âdet ise ortalama 12.4 yaşında görülür. Boy uzaması, kız çocuklarında 16-18 yaşlarında durmaktadır. Yukarıdaki bilgiler ışığında; bir sene içinde ne kadar uzayacağınızı tahmin edebilmek için; ilk âdeti kaç yaşında gördüğünüz önemlidir. Ne kadar geç adet görmüşseniz, boy uzamanız da o kadar geç sona erer.

DR. EREN EROĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3809 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim