• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 14 °C

Balık yağındaki sağlık; EPA ve DHA

Balık yağındaki sağlık; EPA ve DHA
Balık yağı içerisinde bulunan EPA ve DHA esansiyel yağ asitlerinin vücudun sağlıklı gelişimi için son derece önemli

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, balık yağı içerisinde bulunan EPA ve DHA yağ asistlerini değerlendirdi. Gülsoy, yağ asitleri beyin gelişimi ve fonksiyonlarında etkin rol oynamakta, ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kroner kalp hastalıklarının önlenmesi ve sinir sistemi fonksiyonlarında etkili olmaktadır. Omega-3 yağı içerisinde bulunan EPA ve DHA esansiyel yağ asitleri vücudun sağlıklı gelişimi için son derece önemli olan temel yağ asitleridir. Vücut tarafından üretilemediği için dışarıdan almamız gereken maddelerdir. Yeterince balık, keten tohumu, fındık, ceviz veya sebze tüketmiyorsanız sağlıklı bir vücut için omega-3’ü yeterince alamıyorsunuz demektir" dedi.

"EPA VE DHA GÖZE DE İYİ GELİYOR"
EPA ve DHA yağ asitlerinin kalp ve beyin sağlığı için en önemli iki Omega-3 yağ asidi olduğunu söyleyen Gülsoy, "Yapılan araştırmalar özellikle bu yağ asitlerinin kalp, göz ve beyin sağlığına fayda sağladığını göstermektedir. Ayrıca anne karnındaki bebeğin gelişimi için de son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

Sevil Gülsoy, sardalya, hamsi, somon, tuna, yayın gibi özellikle derin su balıklarının Omega-3 bakımından oldukça zengin olduğunu belirterek "Ülkemiz balıklarında omega-3 bakımından en zengin balık hamsidir. En çok da balıktan alınabilen bu yağ asidine Türk insanının balık yiyerek yeterince ulaşması mümkün değildir. Çünkü sıcak denizlerdeki balıklarda yeterince Omega 3 yoktur. Bu nedenle mutlaka destek alınmalıdır" dedi.

"OMEGA-3 İÇEREN BESİNLER NELERDİR?"
Omega-3'ün ceviz, soya fasulyesi, kabak çekirdeği, semizotu, keten tohumu ve keten tohumu yağında bol bulunduğunu bildiren Gülsoy, "Günlük alınması gereken omega-3 ile ilgili kesin bilgiler olmamasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü günde en az 300-500 mg omega-3 alınmasını öneriyor. Amerikan kalp birliği ise 650-1000 mg arasında belirlerken kolesterol sorunu olanlarda oran 3000 mg a kadar çıkabileceğini belirtiyor. Omega-3 ü gıda takviyeleri şeklinde güvendiğiniz firmalardan da temin edebilirsiniz" şeklinde konuştu. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3002 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim