Sağlık Bakanlığı, beyin gelişimini artıran, kalp-damar ve şeker hastalığına karşı koruyucu olan kemik yapısının güçlenmesine olumlu etkisi bulunan balık tüketiminde dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.
Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olması ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, insanların en eski besin kaynaklarının başında gelen balık ve diğer deniz ürünlerinin, sağlıklı beslenmede önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
Protein içeriği bakımından oldukça zengin olan balığın, yumurta, et ve süt gibi iyi kaliteli protein kaynaklarından olduğunu vurgulayan yetkililer, vücudun bu proteinlerden faydalanma oranının yüksek olduğunu ifade etti.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, balık eti, A vitamini, D vitamini, K vitamini ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) açısından oldukça zengin. Ayrıca, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynak. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA (eikosapentoenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit)'nın en önemli kaynakları arasında bulunuyor. EPA ve DHA, Türkiye'de oldukça sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli yer tutuyor.
-''HAFTADA İKİ KEZ BALIK TÜKETİN''-
Balık tüketiminin vücuda olumlu etkilerinin sağlanabilmesi için, haftada en az 2 kez (300 gr) balık tüketilmesi öneriliyor. Ancak Türkiye'de balık tüketimi, önerilen miktarların oldukça altında bulunuyor.
Türkiye'de kişi başına balık tüketimi yılda 8 kilogram iken, dünyada ortalama 16 kilogram, Avrupa Birliği ülkelerinde 22 kilogramdır. Bu nedenle tüketiminin artırılması gerekiyor.
Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu anne karnından başlayan ilk 0-3 yaş dönemi için balık tüketimi ayrı bir önem taşıyor. Biyolojik değeri yüksek protein ve esansiyel amino asit kaynağı olan balık, içerdiği Omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri ile beyin gelişimine olumlu katkı sağlıyor. Bu nedenle özellikle gebelikten itibaren anne adaylarının ve 7. aydan itibaren tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebeklerin, beyin gelişimi için balık tüketmesi tavsiye ediliyor.
Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri dolayısı ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek oluyor. Kış mevsiminde güneşten fazla yararlanılamadığı için, kemik ve diş sağlığında önemli olan D vitaminin karşılanmasında yine balık tüketimi önem kazanıyor.
-''SÜT ÜRÜNLERİ İLE BİRLİKTE TÜKETİLEBİLİR''-
Protein içeriği zengin olduğundan diğer besinlerde olduğu gibi balık tüketiminde, saklama, hazırlama ve pişirme kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kurallara uygun tüketim yapılmadığında balık çabuk bozularak, çeşitli sağlık risklerine yol açabiliyor.
Halk arasında balık ile süt ürünleri (yoğurt, ayran gibi) ile bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair inanışın ''yanlış'' olduğu vurgulanıyor. Balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketilmesi, herhangi bir sağlık problemine neden olmuyor.
-BALIK SATIN ALIRKEN VE PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?-
Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olması ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor.
Her balığın bol bulunduğu mevsimde satın alınması isteniyor.
Konserve balık satın alırken, mutlaka etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmesi önem taşıyor.
Taze balıkların, satın alındıktan sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemesi,pişirilinceye kadar pulları ve içinin hemen temizlendikten, yıkanarak iyice kurulandıktan sonra uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmesi gerekiyor.
Balıkların, buzdolabı ısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 aydan fazla saklanmaması isteniyor.
-''BALIĞIN KIZARTILMASI BESİN DEĞERİNİ DÜŞÜRÜYOR''-
Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler, buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirme olarak öneriliyor. Kızartma yönteminin ise balığın besin değerinin azalmasına ve zararlı maddelerin oluşumuna neden olduğuna dikkat çekiliyor.
Çiğ balık ve deniz ürünleri, parazitler, bazı bakteri ve virüsler açısından risk oluşturuyor. Ayrıca B1 vitamininin yetersizliğine yol açması nedeniyle balığın çiğ veya az pişmiş şekliyle tüketimi önerilmiyor.
Balık severler bu habere dikkat!
Sağlık Bakanlığı uyardı: 'Tüketirken sağlığınızdan olmayın... Sağlık Bakanlığı, beyin gelişimini artıran, kalp-damar ve şeker hastalığına,..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 2702 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Amazon "Organic Windy Valley" ürünlerini tüketicilere sunuyorAmazon, internet sitesi üzerinden Organic Windy Valley markasının gıda ürünlerine ulaşılabildiğini duyurdu.
Etimesgut Belediyesinden çölyak hastalarına özel gıda desteğiEtimesgut Belediyesi, çölyak hastalarına glütensiz gıda ürünlerinden oluşan özel gıda paketi vermeye başladı.
Sincan’da Çölyaklı Vatandaşlara Özel PiknikSincan Belediyesi çölyaklı vatandaşlara destek olmaya devam ediyor. Başkan Murat Ercan'ın katılımıyla Polatlar Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon...
Tavsiye Üzerine Gittiği "Sağlıklı Hayat Merkezi"nde 10 Ayda 23 Kilo VerdiKastamonu'da geçirdiği rahatsızlık üzerine aile hekiminin tavsiyesiyle Sağlıklı Hayat Merkezine müracaat eden 44 yaşındaki kadın, 10 ayda 23 kilo vererek...
- 15:33 - Dünya Meteoroloji Örgütü, Los Angeles'taki yangınları "korkunç bir trajedi" olarak değerlendirdi
- 15:23 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Çocuk Kalp Merkezi çocuklara umut oluyor
- 09:18 - İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 09:03 - Gelibolu'da "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla stant açıldı
- 03:58 - Araştırma: Londra, İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehri
- 01:13 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- 01:03 - ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istedi
- 01:03 - Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
- 00:58 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- 00:18 - Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- 23:38 - Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık Suriye'yi ziyaret etti
- 23:03 - Serik'te organ bağışı farkındalık programı düzenlendi
- 22:13 - Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, SGK yetkililerini dinledi
- 21:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, ambulanslara ilişkin yönetmelik düzenlemesini değerlendirdi:
- 19:39 - CHP'li Sarıbal, aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerini destekledi
- 18:58 - Kastamonu 112 Acil Çağrı Merkezi 2024'te 388 bin 826 çağrı karşıladı
- 18:23 - DSÖ: Gazze'de 12 binden fazla kişi tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyuyor
- 18:13 - UNICEF: Yeni yıl Gazze'deki çocuklar için daha fazla ölüm ve acı getirdi
- 17:03 - Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Kırşehir'de ziyaretlerde bulundu
- 16:58 - Uzmanından "tüberkülozun tedavi süreci disiplin gerektirir" uyarısı
- 16:53 - Şanlıurfa'da ambulans helikopter 25 günlük bebek için havalandı
- 16:44 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02
- 16:38 - Niğde Emniyet Müdürü Delen ve Sağlık Müdürü İnan, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 16:38 - İl Sağlık Müdürü Pehlevan, Kocaeli'deki sağlık yatırımlarını inceledi
- 16:33 - Gazze'deki Nasır Hastanesi'nin bazı bölümleri yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyet gösteremiyor
- 16:28 - Gelibolulu öğrencilerden Sağlıklı Hayat Merkezine ziyaret
- 15:53 - ABB'nin başlattığı ücretsiz HPV aşısı uygulamasında ilk dozlar yapıldı
- 15:48 - İstanbul'da sağlık çalışanları eylem yaptı
- 15:28 - 34 Türk teknoloji girişimi CES 2025'te dünya sahnesine çıktı
- 14:58 - Mersin'de zehirlenme şüphesiyle ölen 2 çocuğun cenazesi defnedildi
- 14:53 - İngiltere'de birçok hastane grip vakalarındaki artış nedeniyle "kritik durum" ilan etti
- 14:48 - Tunceli'de diyaliz hastalarına keman dinletisiyle moral verdi
- 14:38 - Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Polat, gazetecilerle buluştu
- 14:23 - Muğla'da hastane otoparkı genişletilerek hizmete açıldı
- 14:23 - İzmir'de doktoru darbeden 3 sanık yeniden yargılanıyor
- 13:13 - Menteşe'de 200 yataklı acil durum hastanesi yapılacak
- 12:03 - Demre'de hayvan sağlığına yönelik çalışmalar yapıldı
- 12:03 - Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı
- 11:53 - Siirt'te geçen yıl kamu sağlık hizmetlerinden 4 milyon 106 bin 299 kişi faydalandı
- 11:43 - Şanlıurfa'da parmakta sıkışan yüzük itfaiye ekibince hastanede çıkarıldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Diyarbakır Gazi Yaşargil Çocuk Kalp Merkezi çocuklara umut oluyor
- Dünya Meteoroloji Örgütü, Los Angeles'taki yangınları "korkunç bir trajedi" olarak değerlendirdi
- Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim