• BIST 9949.01
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 12 °C

Bakımlı ayaklarla sağlıklı yürüyüşler

Bakımlı ayaklarla sağlıklı yürüyüşler
Yürüyüşler sağlığınız için çok önemli... Ancak bu yürüyüşlerde ayaklarınızın sağlığına ve bakımına da dikkat etmelisiniz.

SU KABARCIKLARI: Derinin katmanları arasında sıvı birikmesi sonucu oluşur. Sık rastlanan, genellikle küçük yaralardır. Ayak derisinin basınç ve sürtünmeye maruz kaldığı her yerinde oluşabilir.

Eğer şeker hastalığınız varsa veya ayaklarınızdaki kan dolaşımı zayıfsa, su kabarcığı gibi küçük bir problem bile, enfeksiyonla birleşince ciddi sorunlar oluşturur. Şekere bağlı olarak ayak veya bacaktaki sinirlerin hasar görmesi, enfeksiyonu hissetmenizi engelleyebilir.
Kabarcıkları kontrol edin, kızarıklık veya cerahat olup olmadığına bakın. Kızarıklık olması veya cerahat toplanması, enfeksiyon belirtisidir. Vakit kaybetmeden bir doktora başvurun.

NASIR: Kalınlaşmış ve sertleşmiş deri çıkıntısıdır. Çoğunlukla ayak parmak eklemlerinin üzerinde görülür. Ayağa sıkı gelen, sert veya dar, keskin burunlu ayakkabılar ayak parmaklarını sıkıştırır ve hareketini engeller. Ayak parmaklarının üzerindeki deri ve deri altındaki dokular basınca uğrar. Ve sonuçta nasır gelişir.

Nasır, sık rastlanan, ancak basit bir sorundur. Nasırdan korunmak için ayak parmaklarınızı sıkıştırmayacak ayakkabılar giymelisiniz. Eğer ayağınıza uygun ayakkabılar giymeye başladıktan sonra da nasır şikayetiniz devam ediyorsa, bir uzmana danışın.

ÇEKİÇ PARMAK VE BUNYON: Bazen ayağa tam uymayan, ön tarafı dar ve sıkı ayakkabılar ayak parmaklarının yapısını bozar. Bunyon, ayak baş parmağında gelişir.
Parmak kemiğinde bir çıkıntı meydana gelir ve bu parmak bazen etrafındaki yumuşak dokuya basınç yaparak yara oluşumuna sebep olur. Ayak parmağı pençe gibi kıvrıldığında, ‘çekiç parmak’ denir. Ağrıya sebep olur ve parmağın hareketliliği kısıtlanır. En çok ikinci parmakta meydana gelir. Sıklıkla parmağın her iki eklemi de bu durumdan etkilenir.
Ayağa tam uymayan ayakkabılar, çekiç parmağın oluşmasında sık rastlanan sebeptir.
Parmağın şekline göre ayakkabı içine yerleştirilen küçük bir yastık tedavide yardımcı olur. Buna rağmen sorun devam ederse, doktorunuz cerrahi girişim önerebilir.

TIRNAK BATMASI: Tırnak batması parmakta kızarıklığa ve şişmeye neden olur. Genellikle ağrı meydana gelir. Bazen tırnağın etrafındaki dokuda iltihap gelişebilir. Tırnak batması, kenar kısmının doku içine doğru uzaması sonucu oluşur. Kendiniz halletmeye çalışmayın, doktorunuzdan yardım alın. Tırnak batmasını engellemek için ayak tırnaklarınızı dikkatli kesmelisiniz. Tırnaklarınızı, parmağınızın uç kısmına uysun diye çok kıvrımlı kesmeyin, dümdüz kesin. Tırnaklarınızı çok kısaltmamaya çalışın.
Sağlıklı yaşamın en büyük yardımcılarından biri tempolu yürüyüştür. Bu yürüyüş sırasında ayak sağlığınız, dolayısıyla giyeceğiniz ayakkabılar çok önemli. Sağlığıma katkıda bulunuyorum derken, yanlış ayakkabıyla yürüyüş yaparak kendinize zarar vermeyin. Yürüyüşe uygun, topuk kısmı esnek ve kalın olan, hatta içi hava dolu olan çok çeşitli yürüyüş ayakkabıları var. Bunların taban destekli olanları sizi daha da rahat ettirecektir.

Eğer ayaklarınızla ilgili herhangi bir probleminiz varsa en doğru yol, doktorunuzun önerilerine göre hareket etmektir.

Dr. Hasan İnsel



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2580 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim