• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

Bakanlığın Kızılay'a kazığı büyük olacak

Bakanlığın Kızılay'a kazığı büyük olacak
GEÇENLERDE bir yakınının diş sorununu çözmek için methini duyduğu Bakırköy Ali Rıza Mete Kızılay Tıp Merkezi’ne uğramış okurumuz.

GEÇENLERDE bir yakınının diş sorununu çözmek için methini duyduğu Bakırköy Ali Rıza Mete Kızılay Tıp Merkezi’ne uğramış okurumuz.

Yakınının tetkikleri sürerken, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali’yi görmüş. Küçükali, Kızılay’ın merkezlerine böyle ani kontroller yaparmış. "Komşularım bize hizmetin kalitesini ve personelin güler yüzlü tavrını anlatırlardı. Bunu başkana ilettim, ancak beklemediğim bir tepki aldım" diyor.

Küçükali, Sağlık Bakanlığı’nın 15.2.2008’de yürürlüğe giren ’Ayakta teşhis ve tedavi veren özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmelik’le, dernek ve vakıfların Tıp Merkezi işletmesinin yasaklandığını ve Kızılay Tıp Merkezleri açısından bu tarihin milat olduğunu söyledi.

Bunlardan hiç haberimiz yoktu tabii.

Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği uygulamasını başlatmasının vatandaş lehine bir uygulama ve ’sağlıkta devrim’ niteliğinde bir sıçrama olduğunu kendilerinin de kabul ettiğini belirtti Kızılay Başkanı Küçükali... "Madalyonun diğer yüzünden bakınca merkezlerin ekonomik olarak ayakta kalmalarının imkánsız olduğunu" anlatınca "Neden?" diye sorduk. Küçükali bize şöyle dedi:

"Yeni yasayla birlikte sosyal güvencesi olan ve olmayan vatandaşlarımız hastanelere direkt olarak başvuramayacak. Hasta önce kendisine en yakın aile hekimine başvuracak ve bu hekim gerekli görürse hastayı bir devlet hastanesine sevk edecek. Yani, herhangi bir hastanın Kızılay Tıp Merkezi’ne sevki diye bir şey söz konusu olmayacak. Bu olmayınca da, merkezler en önemli gelir kaynaklarını kaybedecekler. Yani yeni düzenleme, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma ve vatandaşa pozitif katkı anlamında çok isabetli olmuş, ancak Kızılay Tıp Merkezleri’ni atıl yapılara dönüştürmüştür. Bu şu demek: 27 adet Tıp Merkezi’mizde çalışan 2000’e yakın personelimizin maaşlarını Kızılay’ın özkaynaklarından ödemek zorunda kalacağız ki bu da kabul edilebilecek bir şey değil."

Kızılay, sağlık sektöründen çekiliyor mu diye sorduğunda şu yanıtı almış:

"Hayır. Bizim Kayseri, Konya ve İstanbul Esenyurt’ta, hastane statüsüne sahip üç sağlık tesisimiz var. Kızılay olarak buralarda hizmet vermeyi sürdüreceğiz. Ayrıca İstanbul Altıntepe’deki Tıp Merkezi’mizi de pilot uygulamalar ve hizmet içi eğitim çalışmaları için elimizde tutacağız. Ama geriye kalan 27 Tıp Merkezi’mizin tamamını tasfiye etmek zorunda kalabiliriz."

’Çözüm’ü şöyle anlatmış Küçükali:

"İlle de kapatılsın diye bir politikamız yok. Biz, bize bağışlanan her kuruşun hesabını yapmak ve Kızılay kaynaklarını en verimli biçimde kullanmakla yükümlüyüz. Ancak ortada böyle de bir sorun var ve kendine yetemeyen Tıp Merkezleri sorunumuzu Sağlık Bakanlığı’mızla birlikte çözüme kavuşturmak zorundayız."

Anlaşıldığı kadarıyla Kızılay Başkanı’nın sıkıntısı büyük. 1950’li yıllarda sağlık sektörüne giren ve önemli bir boşluğu dolduran Kızılay Tıp Merkezleri, son yasayla belli ki oldukça zora girmiş. Eğer Başkan’ın iddia ettiği gibi Tıp Merkezleri zarar ediyorsa, bu zararın kuruma yapılan bağışlardan karşılanması doğru değil.

Ama kapatmanın vatandaşlar arasında tepki göstereceği görülecektir.

Çözüm, Sağlık Bakanlığı’na kalıyor.

Yalçın Bayer/Hürriyet

Bu haber toplam 3232 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim